Naslovna Poljoprivreda Mehanizacija Danas otvoren AgriSummit.tech u Beogradu

Danas otvoren AgriSummit.tech u Beogradu

470
0

Prva regionalna konferencija posvećena primeni praktičnih digitalnih i tehnoloških (IKT) rešenja u poljoprivredi na Zapadnom Balkanu AgriSummit.tech otvorena je danas u hotelu „Mona Plaza“ u Beogradu. Događaj okuplja oko 170 agrarnih stručnjaka. Među gostima su proizvođači, pružaoci digitalnih rešenja, te predstavnici privrednih udruženja, zadruga, Univerziteta, razvojnih i istraživačkih organizacija. Sem srpskih, gosti konferencije su i stručnjaci iz četiri zemlje regiona, konkretno Hrvatske, Albanije, Severne Makedonije i Bosne i Hercegovine.

Državna sekretarka Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije Ivana Popović takođe je prisustvovala konferenciji. Za medije je izjavila da je Ministarstvo uspelo da sprovede projekat digitalizacije poljoporivrede u roku od prethodna četiri meseca. Inicijativi su pomogli i Vladina kancelarija za IT, kao i Instituti Biosens i Mihajlo Pupin. Skrenula je pažnju i na elektronsku platformu eAgrar, naglašavajući kako poljoprivrednici sve svoje poslove birokratske prirode mogu brzo i efikasno da završe onlajn.

Cilj AgriSummit.tech konferencije

U trajanju od dva dana, AgriSummit.tech konferencija za cilj ima nekoliko stavki. Prva je povezivanje  poljoprivrednih proizvođača i pružaoca digitalnih i tehnoloških rešenja, sa pratećom razmenom ideja. Druga je povećanje primene IKT rešenja među regionalnim poljoprivrednim akterima. Treća i finalna je unapređenje svih poslovnih procesa i povećanje rezultata u vidu većih i obimnijih prinosa sa skokom u kvalitetu.

Prema saopštenju konferencije, ove godine fokus je na sektoru voća, povrća i vinogradarstva. Poljoprivrednici i ostali prisutni gosti će moći da čuju o najnovijim inovacijama po pitanju uzgoja, berbe i zaštite voća. Poslednja stavka je posebno bitna po trenutno stanje u voćarstvu i vinogradarstvu. Zbog recentnih obimnih padavina i zadržavanju vlage, mnoge voćarske kulture su ugrožene. Pojava bolesti i štetočina je vrlo moguća, a netretirani korov dodatno šteti biljkama.

 

Izvor: Nova ekonomija

Pogledajte i: AgriSummit.tech: Prva regionalna konferencija u hotelu „Mona Plaza“