Naslovna Poljoprivreda Afrička kuga svinja nanovo u Valjevu

Afrička kuga svinja nanovo u Valjevu

133
0

Kako to inače bude, afrička kuga svinja, neizlečiva bolest koja napada domaću stoku, nikako ne jenjava, i opet imamo novo žarište. Ovaj put je to na zapadu Srbije, a evo i nešto više detalja o tome.

Afrička kuga svinja treba da se sanira

Dakle, prema najnovijim vestima, afrička kuga svinja širi se u selima u blizini Valjeva i Mionice. Prema podacima Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, bolest je trenutno potvrđena kod domaćih svinja na 17 gazdinstava u selima Lukavac, Dupljaj, Beomužević, Kozličić i Osladić kod Valjeva, kao i u selima Brežđe i Paštrić kod Mionice.

Odlukom Uprave za veterinu, ova mesta su proglašena zaraženim područjima, kao i sva sela u poluprečniku od najmanje tri kilometra od žarišta zaraze. Istovremeno, teritorije u poluprečniku od najmanje 10 kilometara od žarišta zaraze proglašene su ugroženim.

Photo by Matthieu Pétiard on Unsplash

U selu Klanica kod Valjeva postoji sumnja na pojavu afričke kuge svinja, te je 11. juna uzet uzorak i poslat na analizu u Veterinarski institut u Šapcu. U Kolubarskom okrugu bolest nije potvrđena kod divljih svinja.

Na gazdinstvima gde je zaraza potvrđena, sve svinje su eutanazirane. Na zaraženim i ugroženim područjima zabranjeno je:

  • premeštanje i prevoz svinja
  • održavanje sajmova i izložbi životinja
  • prodaja hrane životinjskog porekla
  • rad stočnih pijaca.
Photo by Marek Piwnicki on Unsplash

Šta kažu zvaničnici?

Uprava za veterinu naglašava da se sprovode sve zakonom propisane mere. Samo na taj način može da se spreči širenje afričke kuge svinja i zaustavi epidemija. Posebno apeluju na uzgajivače svinja da uspostave i održavaju biosigurnosne mere. Upravo one su ključne za sprečavanje nastanka i širenja ove bolesti u nedostatku vakcine ili leka.

Ministarstvo poljoprivrede ističe da će štete nastale usled uginuća ili ubijanja svinja zbog potvrde prisustva bolesti biti nadoknađene u skladu sa zakonskim propisima.

Foto:Pixabay

Na početku ove godine, afrička kuga svinja, izuzetno zarazna bolest za koju ne postoji lek ni vakcina i koja se lako prenosi, zabeležena je kod domaćih svinja u selu Popadić kod Mionice i selu Babajić kod Ljiga.

Izvor: AgroTV