Naslovna Poljoprivreda Afrička kuga svinja – Summa Summarum

Afrička kuga svinja – Summa Summarum

158
0

Afrička kuga svinja desetkovala je fond svinja u Srbiji, te tako kilogram prasetine žive vage košta od 500 do „astronomskih“ 750 dinara, pa i više. Odgajivači rezignirano tvrde da kupci daju onoliko koliko prodavac traži.

Bora Šuljmanac, vlasnik svinjarske farme u Laćarku kod Sremske Mitrovice, izjavio je za agenciju Beta da su vlasnici prasića u mogućnosti da postave željenu cenu, s obzirom na to da je ponuda prasadi na tržištu ograničena zbog afričke svinjske kuge. Naime, mnoge krmače su morale biti usmrćene, što je rezultiralo smanjenjem dostupnosti prasadi. „Kupci, sada, pred praznike, hoće da imaju prasetinu na stolu i platiće je i 1.000 dinara po kilogramu žive vage, ako toliko traži prodavac,“ dodao je Šuljmanac.

Foto: Bolja zemlja

On je pritom istakao da su niske cene u svinjarstvu poslednjih godina doprinele njegovom propadanju, a dodatno je situaciju pogoršala i svinjska kuga. Zbog toga nije iznenađujuće što je cena prasetine naglo porasla. „Realna cena prasetine bi bila 550 dinara po kilogramu žive vage, koliko košta na farmama. Ali vlasnici manjih farmi koriste priliku i mogu da podižu cenu svaki dan po 100 dinara, jer prasadi nema,“ naglasio je vlasnik farme.

Od januara do decembra, afrička kuga svinja obeležila stočarstvo u Srbiji

U nastavku izjave, Šuljmanac je dodao da se za dva-tri meseca može očekivati da tako skoči i cena tovljenika. Kako navodi preko toga, zbog afričke kuge sada se teško obnavlja proizvodnja. Prasići za tov iz domaće proizvodnje, prema njegovim rečima, koštaju 550 dinara po kilogramu, što je više u odnosu na uvozne prasiće. Međutim, zbog trenutne zabrane uvoza usled afričke svinjske kuge, dozvole za uvoz još nisu odobrene. On sam čeka da se ta zarazna bolest „odjavi“ kako bi mogao da uveze prasiće iz Danske.

Foto: Pixabay

„Za uzgoj prasadi do tovljenika potrebno je četiri – pet meseci, pa je pitanje kako će se Srbija u međuvremenu snabdevati svinjskim mesom. Na mojoj farmi nije bilo afričke kuge. Ovih dana sam prodao 2.000 tovljenika. Ali ne mogu da zanovim proizvodnju,“ apostrofirao je Šuljmanac.

Istakao je da postoji visoka tražnja za prasićima. Naposletku, njih mesari nabavljaju, obavljaju klanje i smrzavaju kako bi ostvarili dobru cenu i ostvarili profit tokom novogodišnjih i božićnih praznika. Trenutna cena tovljenika iznosi između 280 i 290 dinara po kilogramu žive vage. A profit po pojedinačnom komadu, kako je naveo, iznosi oko 5.000 dinara, što ga čini zadovoljnim, uzimajući u obzir troškove proizvodnje.

Foto: Pixabay

„Sada pokrivamo minuse u proizvodnji iz prethodnih godina kada je kilogram tovljenika žive vage koštao 120-130 dinara. Zbog tako niske cene od pet uzgajivača tovljenih svinja „preživeo“ je jedan, pa ne čudi zašto nema prasića,“ izjavio je.

Zabrana obnavljanja farmi opasan problem

Uzgajivač svinja, Dragan Naumović, iz sela Lučica kod Požarevca, izjavio je da je afrička kuga prouzrokovala gubitak od 80% svinjskog fonda u Braničevskom okrugu. To je rezultiralo skokom cene prasadi na približno 600 dinara po kilogramu žive vage. Cena tovljenika takođe je porasla, dostižući 300 dinara po kilogramu žive vage. Ovaj porast, kako je istakao, omogućava onima koji ih poseduju da ostvare značajan profit, oko 20% na toj ceni.

afrička kuga svinja

On je naglasio da veliki izazov predstavlja zabrana obnavljanja farmi usled afričke kuge. Iako je zabrana bila uklonjena pre mesec dana, ponovno je uvedena. Naumović je podsetio da je neophodno da prođe 60 dana od poslednjeg slučaja zaraze svinja afričkom kugom na određenom području kako bi se mogla obnoviti proizvodnja.

Podsetićemo, do 7. septembra, u Srbiji je zbog afričke kuge uginulo oko 3.900 svinja. Pritom je više od 42.000 jedinki prinudno eutanazirano, među kojima je bilo i nekoliko hiljada krmača.

Izvor: AgroTV