Naslovna Poljoprivreda Afrička kuga svinja: vakcina na pomolu? Meso se penje u kvalitetu, veli...

Afrička kuga svinja: vakcina na pomolu? Meso se penje u kvalitetu, veli struka

163
0

Da li je afrička kuga svinja, pošast modernog stočarstva, na poslednjim nogama? I kakvog je kvaliteta srpsko meso ove godine? Istražimo!

Photo by Matthieu Pétiard on Unsplash

Afrička kuga svinja, revisited: vakcina na pomolu

Nove tehnologije su usredsređene da se iskoreni afrička kuga svinja (ASF) s ciljem razvoja nove generacije vakcine protiv ovog virusa i eliminisanja bolesti na globalnom nivou.

Inicijativa je vođena od strane biotehnološke farmaceutske kompanije „HIPRA“ i podržana od strane Evropske unije kroz program Horizon Europe. Projekat, nazvan VAKS4ASF, trajaće od 2024. do 2028. godine i ima za cilj pružanje efikasnog i sigurnog rešenja protiv visoko zaraznog virusa ASF koji utiče na domaće i divlje svinje, uzrokujući visoku stopu smrtnosti među zaraženim životinjama.

VAKS4ASF se fokusira na inovacije, koristeći prethodne pristupe i strategije vakcinacije koje pokazuju visok potencijal za uspeh. Iako je svetska naučna zajednica uložila značajan napor, specifična vakcina protiv ASF još uvek nije dostupna. Zbog toga učesnici u ovom projektu udružuju svoje znanje, iskustvo i napore kako bi razvili efikasnu atenuiranu vakcinu protiv virusa ASF.

Da bi prevazišli izazove inovativnog pristupa vakcinaciji, VAKS4ASF okuplja 17 partnera iz zemalja Evropske unije, Sjedinjenih Država i Kenije. Ovi partneri čine međunarodni konzorcijum koji uključuje organizacije kao što su Severo Ochoa Centar za molekularnu biologiju i Sabiotec iz Španije, Ludvig-Maksimilians Univerzitet iz Nemačke, Institut Pirbrajt iz Ujedinjenog Kraljevstva, Međunarodni institut za istraživanje stočarstva iz Kenije, kao i mnoge druge institucije iz Italije, Holandije, Mađarske, Rumunije, Poljske i Sjedinjenih Američkih Država.

Foto: Youtube

Osim razvoja vakcine, projekat će predlagati inovativne politike da se kontroliše i upravlja afrička kuga svinja, uz kontinuirano uključivanje svih ključnih zainteresovanih strana, s ciljem efikasne kontrole virusa širom sveta.

Meso, meso, kvalitetno pride

Komisija koja je odgovorna za procenu kvaliteta mesa i proizvoda od mesa pregledala je oko 200 uzoraka. Te uzorke je dostavilo čak 40 različitih proizvođača za ovogodišnji Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu. Prema rečima predsednika ove komisije, profesora Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, Vladimira Tomovića, primećeno je očigledno unapređenje kvaliteta u poređenju sa prošlom godinom.

Photo by Jason Leung on Unsplash

Na sajtu Novosadskog sajma, gde će se Poljoprivredni sajam održati od 18. do 23. maja, navedeno je da su ocenjivana senzorska svojstva uzoraka. Ocenjivan je i spoljni izgled i stanje ambalaže. Svakako, pregledani su i izgled i sastav preseka, boja i stabilnost, miris, ukus i tekstura.

„Što se tiče samih proizvoda, možemo da budemo zadovoljni što naši proizvođači, a i proizvođači iz regiona, prate inovacije u oblasti mesnih proizvoda i mesa. Pa tako imamo proizvode koji su inovirano upakovani. A primetno je i poboljšanje receptura, odnosno sirovinskog sastava, kao i tehnološkog procesa proizvodnje“, naglašava Tomović.

Izvori: Poljoprivrednik, AgroTV