Naslovna Mehanizacija AgAR u aprilu

AgAR u aprilu

117
0

U poljoprivrеdi ćе od aprila biti dostupan еlеktrični robot AgAr, recentno je saopšteno iz komanijе Coming Computer Engineering.  Ovaj robot, o kome smo i ranije pisali, ćе radi tеžе poslovе na manjim gazdinstvima za kojе jе potrеbno dosta radnе snagе, pošto jе komеrcijalna vеrzija robota u završnoj fazi.

YouTube Screenshot
Izvor: COMING – Computer Engineering

Ovi roboti se razvijaju primenom naprednih tehnologija poput veštačke inteligencije, mašinskog učenja, visokopreciznih senzora, satelitskog pozicioniranja i navigacije.

Nikola Velčev iz kompanije Coming Computer Engineering izjavio je da je AgAR potpuno električni, univerzalni poljoprivredni robot. On će, koristeći priveske za preciznu poljoprivredu (npr. orezivanje vinove loze, lasersko uništavanje korova) i tradicionalne poljoprivredne dodatke već u upotrebi na traktorima, omogućiti robotizaciju aktivnosti koje obavljaju mala i srednja poljoprivredna gazdinstva.

Izvor: COMING – Computer Engineering

Prema rečima Velčeva, projekat AgAR – Universal Agriculture Autonomous Robot je pokrenut u saradnji sa Mašinskim fakultetom Univerziteta u Nišu u februaru 2022. godine, i do sada su razvijena dva prototipa.

Pored univerzalnosti, Velčev ističe da AgAR karakteriše visok stepen autonomije. Ugrađivanjem baterije velikog kapaciteta, zajedno s optimalnom potrošnjom, postignuta je autonomija od 8 do 12 sati, zavisno o konfiguraciji terena i nagibu. Takođe, implementirana je tehnologija zamene baterije, omogućavajući zamenu baterije za svega pet minuta, što znači da se, s tri paketa baterija, može postići autonomija od 24 sata.

YouTube Screenshot
Izvor: COMING – Computer Engineering

Pragmatičnost AgAR robota

Nikola Velčev je istakao da ono što izdvaja AgAR od svih trenutno dostupnih robota na tržištu jeste mogućnost promene klirensa, odnosno prilagođavanje visine platforme od tla.

Prednosti ove promene su mnogobrojne. AgAR je sposoban u kratkom vremenu da menja klirens od 220 do 810 mm, prilagođavajući se različitim poljoprivrednim kulturama. Ova promena klirensa poboljšava stabilnost robota, sprečava prevrtanje tokom transporta tereta i kretanja po neravnim terenima, kao i obavljanje aktivnosti na nagibima većim od 40 stepeni. Pored stabilnosti, prilagodljiv klirens omogućava upotrebu tradicionalnih priključnih mašina bez korišćenja hidraulike. Automatskim podizanjem i spuštanjem cele platforme održava se optimalna pozicija za rad.

Izvor: COMING – Computer Engineering

Što se tiče bezbednosti, sam AgAR je opremljen radarom, ultrazvučnim senzorima, lidarom i stereo kamerom. Vrši se mapiranje terena, a na osnovu pozicije prepreka preduzimaju se neophodne bezbednosne mere (usporava ako je prepreka na tri metra ispred i potpuno staje ako je prepreka na 50cm).

U decembru prošle godine, AgAR je dobio priznanje „Butterfly Innovation Award“ za najbolju industrijsku inovaciju Zapadnog Balkana, koje je dodelio Savet za regionalnu saradnju (RCC).

YouTube Screenshot
Izvor: COMING – Computer Engineering

Cijena – prava sitnica

Razvoj inovativnog proizvoda odvijao se u Naučno-tehnološkom parku u Nišu, uz finansijsku podršku Fonda za inovacionu delatnost iz Pretpristupnih fondova Evropske unije i budžeta Republike Srbije sa dela Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, i kroz program StarTech, koji finansira Philip Morris u Srbiji, a sprovodi Nacionalna alijansa za lokalni razvoj (NALED).

Kompletan softver za rad AgAR razvijen je u Robot Operating System (ROS). Cena osnovnog modela AgAR iznosi 49.999 evra. Model spreman za rad sa priključnim mašinama kategorije 1 košta 74.999 evra.

YouTube Screenshot
Izvor: COMING – Computer Engineering

„AgAR jе prošao sеrtifikaciju i nadamo sе da ćе sе naći na listi subvеncionisanе oprеmе. Timе ćе sе omogućiti i manjim poljoprivrеdnim gazdinstvima robotizacija poljoprivrеdnih dеlatnosti“ zaključio je Nikola Velčev.

Izvor: Dnevnik