Naslovna Vesti „Agroindustrijska korporacija – nekretnine“ peva svoju poslednju pesmu

„Agroindustrijska korporacija – nekretnine“ peva svoju poslednju pesmu

89
0

Dakle, „Agroindustrijska korporacija – nekretnine“, novo preduzeće za prodaju nekretnina, ona sa imovinom bivšeg PKB-a – se gasi.

Kako to?!

„Ček, ček,“ čujemo vas kako nas pitate, „ali zar nije „Agroindustrijska korporacija – nekretnine“ osnovana, tipa, 2. aprila ili kad god?“. I u pravu ste, jeste. Štaviše, o tome smo vas i blagovremeno izvestili upravo kada je bilo sveže.

Ali hajde da pokrijemo celu priču bez mnogo okolišanja.

Izvor: Ministarstvo privrede

Dakle, zašto se „Agroindustrijska korporacija – nekretnine“ gasi posle samo 50 dana postojanja?

Država je 2. aprila osnovala novo preduzeće za prodaju nekretnina pod nazivom “Agroindustrijska korporacija – nekretnine”, na koje je prebacila imovinu nekadašnje PKB Korporacije. Ova imovina uključuje 621 parcelu i tri milijarde dinara (oko 25 miliona evra) sa računa. Nakon samo 50 dana postojanja, započet je proces likvidacije firme, a prema zakonu, sve što ne bude iskorišćeno za namirenje dugova, vraća se osnivaču, u ovom slučaju Republici Srbiji.

Agroindustrijska korporacija – nekretnine doo osnovana je 50 dana pre početka likvidacije. Ova firma, registrovana za prodaju nekretnina, nastala je izdvajanjem iz nekadašnje PKB Korporacije (sadašnje Agroindustrijske korporacije) i na nju je prebačena imovina PKB-a vredna 4,9 milijardi dinara. Ova imovina se sastoji od tri milijarde dinara na računu firme i zemljišta vrednog 1,8 milijardi dinara – ukupno 621 parcele različitih tipova zemljišta nekadašnje PKB Korporacije.

Izvor: Shutterstock/Photo-Video-Graphers

Detalji likvidacije

U Odluci o pokretanju likvidacije objavljen je poziv poveriocima da prijave svoja potraživanja, kao i dužnicima da izmire dugove. Poverioci su pozvani da prijave svoja potraživanja najkasnije u roku od 120 dana od objavljivanja oglasa na internet stranici Agencije za privredne registre, uz upozorenje da će potraživanja biti isključena ako ih ne prijave u navedenom roku.

Nije poznato da li je Agroindustrijska korporacija – nekretnine uspela da proda neku od 621 parcele tokom 50 dana poslovanja. Bilo da su parcele prodate ili ne, sva preostala imovina, uključujući zemljište i novac, nakon namirenja poverilaca vraća se osnivaču – Republici Srbiji.

Izvor: Pixabay

PKB Korporacija Beograd promenila je ime u Agroindustrijska korporacija (AIK) u aprilu 2021. godine. To označava dve i po godine nakon što je u postupku privatizacije Al Dahri prodato 16.785 hektara zemljišta. Prodato zemljište se nalazi u opštinama Palilula, Surčin i Zrenjanin. Pritom su prodati i građevinski objekti sa tim zemjištem, za ukupno 98 miliona evra. Ugovor je ukupno vredeo 104,7 miliona evra i obuhvatao je i prodaju opreme, zalihe rezervnih delova, kao i udele u povezanim preduzećima. Svim ograncima tada su promenjena imena, dobivši prefiks AIK umesto PKB, dok je ostatak zemljišta ostao na matičnom preduzeću – PKB Beograd.

Izvor: AgroNews