Naslovna Moderni agrar i savremena tehnologija „AIK Žibel Bačka Topola“: mulj prerađen u svrsi agrara

„AIK Žibel Bačka Topola“: mulj prerađen u svrsi agrara

58
0

Delegacija Ministarstva zaštite životne sredine, UN Programa za razvoj i Vlade Švajcarske posetila je „AIK Žibel Bačka Topola“. Ovde je izgrađen sistem za prečišćavanje otpadnih voda koji će sprečiti zagađenje reke Krivaje, a istovremeno omogućiti korišćenje mulja kao prirodnog đubriva u poljoprivredi.

Prema izvoru RTV, direktor „AIK Žibel Bačka Topola“, Željko Stanić, naglasio je da njihova fabrika, koja ima 110 lokacija širom Srbije, sakuplja animalni otpad iz svih klanica i prerada mesne industrije, a zatim pravi komponente hrane za kućne ljubimce.

Izvor: RTV

Značaj fabrike „AIK Žibel Bačka Topola“

Prema rečima direktora „AIK Žibel Bačka Topola“, Željka Stanića, njihova fabrika je jedina u Srbiji koja obrađuje klanični otpad i koristi ga za proizvodnju komponenata hrane za kućne ljubimce. On je istakao da ova kafilerija posluje sa 110 lokacija u Srbiji. Ona konkretno prikuplja animalni otpad iz svih klanica, mesnih industrija i živinarstva.

Žarko Petrović iz Programa UN za razvoj (UNDP) u Srbiji isto se obratio javnosti. Izjavio je da je „AIK Žibel Bačka Topola“ izgradila sekundarno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda koje nastaju tokom proizvodnog procesa u ovoj fabrici. On je naglasio da procesi čišćenja Vojvodine i Srbije zahtevaju akciju. I to akciju kako pojedinaca, tako i kompanija poput „AIK Žibel Bačka Topola“. Samim tim, to ne podrazumeva samo javne investicije već i doprinos privatnog sektora.

Izvor: Shutterstock/Rose Duda

„AIK Žibel Bačka Topola“ je finansirala izgradnju prečistača koristeći svoja sredstva, uz podršku Ministarstva zaštite životne sredine. Projekat je takođe dobio podršku donacija iz Programa UN za razvoj, kao i od vlada Švedske i Švajcarske u okviru projekta „EU za Zelenu agendu u Srbiji“.

„Švajcarska planira da utroši oko 30 miliona švajcarskih franaka za ove projekte, kao što je ovaj u Bačkoj Topoli ili kao što su drugi projekti vezani za biodiverzitet, dekarbonizaciju i cirkularnu ekonomiju“, rekao je Ričard Koli pri ambasadi Švajcarske u Srbiji.

Izvor: Shutterstock/slowmotiongli

Benefit za zelenu budućnost

Antoan Avinjon, programski menadžer za zaštitu životne sredine i klimatske promene Delegacije EU u Srbiji, obratio se javnosti. Istakao je dodatne koristi koje donosi postrojenje za obradu otpadnih voda.

„Još jedan rezultat koji smo videli ovde odnosi na otpadni mulj koji nastaje nakon prečišćavanja otpadnih voda i koji može da se koristi u poljoprivredi kao đubrivo, što znači da se radi o pravom primeru cirkularne ekonomije“, rekao je Avinjon iz Delegacije EU u Srbiji.

Izvor: Shutterstock/frantic00

Vidljiva je razlika u kvalitetu otpadnih voda koje ispušta „AIK Žibel Bačka Topola“ pre i posle tretmana na prečistaču. Nakon tretmana, prema tvrdnjama nadležnih, voda zadovoljava sve standarde Evropske unije, što će značajno doprineti smanjenju zagađenja obližnje reke Krivaje.

Izvor: RTV