Naslovna Poljoprivreda Ratarstvo i šumarstvo Akcija „16.000 stabala za 16.000 ložišta“ – počelo pošumljavanje u Užicu

Akcija „16.000 stabala za 16.000 ložišta“ – počelo pošumljavanje u Užicu

Sa stanovišta struke pošumljavanje jedna od najboljih metoda za dugoročno rešavanje pitanja kvaliteta vazduha i zaštite životne sredine u celini.

660
0
Foto: Pixabay

Grad Užice započeo je u petak akciju pošumljavanja pod nazivom „16.000 stabala za 16.000 ložišta“. Najavljujući akciju, zamenik gradonačelnika Užica Ivan Stanisavljević, naveo je da je procena da u Užicu postoji oko 16.000 hiljada individualnih ložišta, koja značajno utiču na kvalitet vazduha.

„Ideja je da svako ko koristi individualni sistem grejanja dobije po jednu sadnicu belog jasena ili mleča, finansiranu iz budžeta grada, da je zasadi u svom dvorištu. Na ovaj način želimo da direktno uključimo naše sugrađane u rešavanje ovog komleksnog višedecenijskog problema“, rekao je Stanisavljević, a navodi se na sajtu grada.

On napominje da je sa stanovišta struke pošumljavanje jedna od najboljih metoda za dugoročno rešavanje pitanja kvaliteta vazduha i zaštite životne sredine u celini.

„Značaj ovog projekta, koji se u celokupnom iznosu finansira iz budžeta Grada Užica je nemerljiv, ali da bi uspeo, neophodno je da što veći broj naših sugrađana uzme učešće i prijavi se putem obrasca na sajtu grada, u kancelarijama Odeljenja za zaštitu životne sredine i održivi razvoj, putem e-mail-a: ijasamodogovoran@uzice.rs ili telefonom (031 592 421)“, naveo je Stanisavljević.

Prema njegovim rečima s obzirom na to da je poznato da se po jednom hektaru sadi 2.500 sadnica, 16.000 sadnica bi povećalo zeleni pojas grada Užica za više od 6 hektara.

„Uporedo sa ovim projektom, u saradnji sa Ministarstvom zaštite životne sredine, u toku godine planiramo da pošumimo novih 10 hektara u širem centru grada, kao nastavak prošlogodišnjeg projekta pošumljavanja „Udahnimo život prirodi“, rekao je Stanisavljević.

Volonteri Kancelarije za mlade Grada Užica će podržati akciju 16.000 stabala za 16.000 ložišta, jer su je prepoznali kao jako bitnu za grad. Do kraja februara svake nedelje volonteri će deliti flajere i obaveštavati građane o samoj akciji, napomenula je Marija Maričić, koordinator užičke Kancelarije za mlade.