Naslovna Moderni agrar i savremena tehnologija Akvakultura beleži nove uspehe

Akvakultura beleži nove uspehe

59
0

Prema novim brojkama, akvakultura grabi velikim koracima! Naime, Svetska proizvodnja ribarstva i akvakulture dostigla je novi rekord. U 2022. godini porasla je na 223,4 miliona tona, što je za 4,4% više u odnosu na 2020-u godinu. Proizvedeno je 185,4 miliona tona vodenih životinja i 37,8 miliona tona algi, pokazuje najnoviji izveštaj Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO).

Izvor: Shutterstock/josefkubes

Dakle, akvakultura treba da se utefteri za ubuduće…

FAO izveštava da je akvakultura, koja uključuje uzgajanje vodenih organizama u slatkim i morskim vodama uz ljudsku intervenciju, dostigla rekordnih 130,9 miliona tona hrane, prvi put nadmašivši ribarstvo u istoriji.

Trenutno, mali broj zemalja dominira akvakulturom; deset njih proizvodi više od 89,8% svetske vodene hrane. Te zemlje su Kina, Indija, Indonezija, Vijetnam, Bangladeš, Filipini, Južna Koreja, Norveška, Egipat i Čile. Međutim, mnoge zemlje u Africi i Aziji ne koriste svoj puni potencijal.

Image by Tapani Hellman from Pixabay

Ukupna prodajna vrednost ribarstva i akvakulture procenjuje se na 472 milijarde dolara. Prema FAO podacima, najveći izvoznici proizvoda od vodenih životinja su Kina, Norveška, Vijetnam, Ekvador i Čile, dok su najveći uvoznici SAD, Kina, Japan, Španija i Francuska.

„Ključna uloga akvakulture u prehranjivanju sveta“

Prema FAO, ključne mere za podsticanje održive akvakulture, posebno u Africi, uključuju ciljane politike, transfer tehnologije, izgradnju kapaciteta i odgovorna ulaganja. Rast proizvodnje akvakulture naglašava njenu ključnu ulogu u osiguravanju hrane za sve veću svetsku populaciju.

Image by Sasin Tipchai from Pixabay

Direktor FAO-a Ku Dongju je izjavio da FAO prepoznaje značajna dostignuća do sada, ali je naglasio da su potrebne dodatne transformativne i adaptivne akcije kako bi se unapredila efikasnost, inkluzivnost, otpornost i održivost sistema vodene hrane i ojačala njihova uloga u rešavanju nesigurnosti hrane, smanjenju siromaštva i održivom upravljanju.

Uz to, FAO je naveo da je globalna potrošnja vodene hrane porasla. Konkretno je sa 9,1 kg po glavi stanovnika 1961. godine skočila na 20,7 kg po glavi stanovnika 2022. godine. Iz organizacije takođe navode da hrana iz vodenih ekosistema i akvakulture pruža visokokvalitetne proteine. Ona sačinjava 15% životinjskih proteina i 6% ukupnih proteina na globalnom nivou, kao i ključne hranljive materije poput omega-3 masnih kiselina, minerala i vitamina. Pritom se očekuje da će proizvodnja vodenih životinja porasti za 10% do 2032. godine, dostigavši 205 miliona tona.

Izvor: Pixabay (besplatno za korišćenje pod Pixabay licencom)

Projekcije za 2050. godinu sugerišu da će proizvodnja morati da se poveća za 22% kako bi potrošnja hrane po stanovniku ostala na nivou iz 2022. godine. U sektoru ribarstva i akvakulture 2022. godine bilo je zaposleno 61,8 miliona ljudi, što je milion manje nego 2020. godine, dok žene čine 24% ukupne radne snage.

Izvor: AgroTV