Naslovna Moderni agrar i savremena tehnologija „Al Dahra“ i agrar u Srba

„Al Dahra“ i agrar u Srba

179
0

Miloš Andan, komercijalni direktor kompanije „Al Dahra Srbija“ u razgovoru za „Blic Biznis“ objašnjava kako doprinose razvoju domaće proizvodnje, ali i koliko ulažu u investicije.

„Doprinosimo kroz aktivnu participaciju na tržištu, unapređenjem i povećanjem proizvodnje, kao i podrškom društveno korisnih inicijativa,“ započinje izlaganje Andan. „Kompanija Al Dahra je do sada uložila više od 85 miliona evra u revitalizaciju postojeće i izgradnju nove infrastrukture, modernu mehanizaciju, izgradnju pratećih objekata, unapređenja poslovnih procesa i proizvodnje. Pored toga, aktivno podržavamo projekte kao što je „Najdomaćin“ koji promovišu poljoprivredu u našoj zemlji, jer je poljoprivreda oduvek bila i biće jedan od temelja domaće ekonomije.“

Image by prostooleh on Freepik

U nastavku, Andan je apostrofirao koliko su ključne investicije u srpski agrar. „Apsolutno, to su dugoročne investicije koje, osim poslovne, imaju i egzistencijalnu komponentu. Potrebe za hranom su sve veće i nastaviće da rastu, jer raste globalna populacija. Klimatske promene dodatno otežavaju situaciju, pošto ekstremne vremenske prilike negativno utiču na poljoprivredne proizvođače, posebno manja gazdinstva. Ipak, uprkos izazovima, ulaganje u poljoprivredu je ulaganje u budućnost, te je neophodno,“ dodao je Andan.

„Al Dahra“ dublje: akcije, lokalna podrška i održiva poljoprivreda

Priupitan o podršci lokalnih poljoprivrednika, Andan je izjavio da reprezenti „Al Dahre“ pokreću non-stop programe i inicijative koje doprinose ekonomskom rastu na lokalnom nivou i zapošljavanju u ruralnim područjima.

Izvor: Luka Crepuljarević: zvanični Instagram nalog

„Najbolji način angažovanja je kroz ovakve i slične kampanje koje promovišu lokalne poljoprivrednike. Pored toga, aktivno učestvujemo u različitim akcijama kojima želimo da osnažimo lokalne zajednice u kojima poslujemo – kroz sezonske radove, podrške lokalnim školama, zdravstvenim ustanovama, sportskim klubovima, kao i obnavljanjem ili izgradnjom lokalne infrastrukture.,“ veli Andan.

Naravno, održiva poljoprivreda je takođe istupila kao jedna od bitnih tema koju „Al Dahra“ pokriva. „održiva poljoprivreda je temelj našeg poslovanja, u skladu sa UN smernicama za održivi razvoj. Al Dahra prepoznaje da su klimatske promene, smanjenje obradivih površina i vodenih resursa glavni izazovi za globalnu poljoprivredu, te smo posvećeni cirkularnoj ekonomiji i sve većoj upotrebi obnovljivih izvora energije. Prošle godine smo, na globalnom nivou stvorili 36,3 miliona kilovata solarne energije i reciklirali preko 10,5 hiljada tona otpada. Pored toga, sve više se oslanjamo na pametne tehnologije i digitalizaciju. Tako bismo optimizovali poslovne procese i minimizovali trošenje resursa i uticaja po životnu sredinu,“ naglašava komercijalni direktor.

Image by jcomp on Freepik

Irigacija i AI, i par stvari između

Andan je izjavio da već aktivno rade na projektu irigacije i drenaže zemljišta koji će se odvijati u dve faze i trajati nekoliko godina. On je naglasio da će taj projekat rezultirati najmodernijim irigacionim sistemom u ovom delu Evrope, što će omogućiti pravovremeno navodnjavanje obradivog zemljišta i značajno povećati prinose.

Al Dahra pokriva 21.500 hektara trenutno. Prema Andanu, primena AI tehnologije je neizbežna. „Ne samo da [kompanija] planira nego i aktivno koristi digitalne tehnologije, najmoderniju mehanizaciju, dronove i satelitske snimke za analizu zemljišta. Tako bismo maksimalno racionalno koristili resurse – od utroška goriva do utroška pesticida. Tako da proizvodni procesi mogu biti optimalni. Nastavićemo sa implementacijom modernih tehnologija i u budućnosti,“ s ponosom ističe Andan.

Image by Freepik

Za kraj, sagovornik je pojasnio i par stvari o mladim agrarnim proizvođačima. „Sve više mladih, posebno iz ruralnih oblasti, ne žele da se bave poljoprivredom. Zato je neophodno što više inicijativa kako bi motivisali mlade. Al Dahra je nedavno, u partnerstvu sa Poljoprivrednim fakultetom u Beogradu, pokrenula jedinstveni obrazovni program -Agro Business School sa ciljem da podrži najbolje studente i pruži im uvid u to kako izgleda raditi u ovoj industriji. Program traje godinu dana, a polaznici stiču razna znanja i iskustva kroz teorijska predavanja i plaćenu praksu, što će im biti prvi koraci ka uspešnoj karijeri u poljoprivredi,“ zaključio je on. „Nama je čast da ih na tom putu podržimo.“

Izvor: Blic