Naslovna Poljoprivreda Aprilski mraz: i životinje u bunilu

Aprilski mraz: i životinje u bunilu

78
0

Hladni dani i noći usred aprila neočekivano su pogodili planinska područja zapadne Srbije, ugrozivši opstanak voća, ali i životinje. U jednom domaćinstvu je, primera radi, došlo do neobičnog druženja ovce i mačke upravo zbog agitovanja minusa.

April je doneo cvetanje livadskog cveća, behara i pupoljaka na voćkama, već od marta svedočeći o izuzetno ranom proleću u novovaroškom kraju. Zbog dnevnih temperatura ispod nule, voćari su zabrinuti za rod voća, posebno malina.

Image by Bernhard Falkinger from Pixabay

U nekim malinjacima na većim nadmorskim visinama, sezona je već završena, teško oštećena. Aprilski sneg je slomio vezane lastare, uništavajući rod čak i pre cvetanja. Neki domaćini još nisu sigurni da li će preživeti ovogodišnju aprilsku zimu, jer mraz gotovo svake noći može biti odlučujući faktor. Iako se nadaju najboljem, domaćini otvoreno priznaju da imaju strah.

„Sigurno je da ovakve vremenske prilike u ovom periodu ne utiču dobro na voće, pogotovo na malinu, jer je ona i onako osetljiva. Moji malinjaci nalaze se na nadmorskoj visini preko 900 metara, pa se i brinem šta će biti na kraju, ali se ipak nadam da će proći bez većih posledica“, kaže Njegoš Stojadinović iz okoline Prijepolja.

Image by Jaesung An from Pixabay

Maline opet s problemima

U ovom kraju, nadomak obala Lima, nema sela u kojem se ne uzgajaju maline. Iako su pojedina domaćinstva prazna i u njima se ne živi svakodnevno, ipak u vreme obrade i branja malina i ona zažive. I oni koji su trbuhom za kruhom, u potrazi za boljim životom, napustili selo i otišli u Prijepolje, kasnije su u ovom poslu pronašli zaradu i na svom imanju zasadili maline, pa ih beru i obrađuju svakodnevno dolazeći iz grada u selo.

Prijepoljska sela pogodnija su za uzgajanje voća od novovaroških, jer su smeštena na nižoj nadmorskoj visini i manje su izložena ovakvim vremenskim nepogodama. Pa i pored snega i temperatura ispod nule, malinjacima u novovaroškom kraju skoro pa svake godine prete i slane.

Image by Christine JAMIN from Pixabay

I ovih su dana, jutra pod Murtеnicom i Zlatarom vеoma hladna, а polja prеkrivena slаnom. Po verovanju ovdašnjih gorštaka, slana nikad nije „starija“ od snega, te se i ovom kraju očekuje još snežnih padavina. Ni to nije čudno, kažu, sećaju se snega i na početku juna, ali je neobično da ga nije bilo tokom zime, kada mu i jeste vreme, pa je vegetacija krenula ranije nego inače.

„Imam 90 godina, ali nisam zapamtio ovakvu godinu. Znalo se šta je zima, šta leto i dosta su godine bile rodniјe, doista nije se kao sada bavilo poljoprivredom, ali smo radili koliko smo mogli. Teška su bila vremena. Pa i poslednjih zima nije bilo toliko snega, ali ga je ipak bilo, nije kao zimus. Po početku godine se videlo da poljoprivredi neće ići na ruku, ali se ipak uprkos i nepovoljnim vremenskim uslovima mora raditi“, veli Radosav Ilić iz Negbine kod Nove Varoši.

Photo by Zura Narimanishvili on Unsplash

Ono kad se životinje zbliže

Ali niste u ovom članku zbog malina. O njima smo nadugačko tokom nedelje pisali, kao o drugim prinosima. Ovde ste jer ste čuli da su se neke životinje uortačile kontra ove pozne pseudozime. I upravo su te životinje tema daljnjih pasusa. Pa počujmo.

U Beloj Reci, nedaleko od surove Murtenice, vlasnik nam je ispričao neobičnu priču vezanu za njegove životinje. Rekao je da su ga mačke iz dvorišta iznenadile hladnim aprilskim noćima, pa je jedna pronašla toplinu na leđima ovce Belke u štali, gde je provela celu noć.

Image by Игорь from Pixabay

Vlasnik je izjavio da je odmah primetio da se mačka popela na jednu od ovaca čim je zatvorio ovce u štalu i ušao za njima. Rekao je da ga je to zaista iznenadilo. Kasnije je više puta ulazio u štalu da proveri da li je mačka i dalje na ovci i rekao je da jeste. Pretpostavio je da je na njenim leđima provela celu hladnu aprilsku noć.

Nikako nije dobro

Prošlih noći, temperature u selima pod surovom planinom su dostizale i do šest stepeni ispod nule, a najhladnije je, kako tvrde planinari, u jutarnjim satima, kad svane. Dodaju da su minulih jutara meštani često palili vatre po malinjacima kako bi ih zaštitili od mraza.

Photo by Travis Leery on Unsplash

Rekli su da se pitaju da li dim od vatre može i da pomogne i da ošteti zasade maline. Mišljenja su podeljena. Jedni tvrde jedno, drugi drugo. Ali su rekli da su i ranijih godina na ovaj način spašavali voće od mraza.

Gorštaci su rekli da su sigurni da će snega još biti dok su polja prekrivena ledom. Rekli su da ga očekuju i narednih dana, te da ih ni sneg u maju ne bi iznenadio. Dodali su da borba sa ovakvim vremenskim nepogodama najteže pada voćarima, dok povrtari još uvek nemaju brigu. Rekli su da se pitaju da li će, ako uspeju da sačuvaju pre svega malinu u ovom kraju, cena na tržištu biti dovoljna da ih ohrabri i nadoknadi im trud.

Izvor: AgroPress