Naslovna Poljoprivreda Aprilski mraz ne štedi ni jabuke, ni šljive! Horor priča iz Prijepolja

Aprilski mraz ne štedi ni jabuke, ni šljive! Horor priča iz Prijepolja

72
0

Pomenusmo kako je mraz desetkovao prinose u valjevskom kraju, i kako se čini, ove nagle promene klime su nemilosrdne. Iz dana u dan, saznajemo o nekim novim prinosima koji više nisu ni za konzum, ni za preradu, upravo zbog naglog pada temperature. I ne, nema kraja u ovoj zemlji koji nije to osetio. Uverimo se to najnovijom pričom koja nam dolazi sa jugozapada naše zemlje, gde voće, crno od mraza, propada.

Image by Bernhard Falkinger from Pixabay

Prijepoljski mraz i ruiniranje voćnjaka

Miroslav Puškić iz Prijepolja doživeo je svoju najgoru noćnu moru kao voćar ovog proleća. On već godinama održava plantaže jabuka i šljiva, ulažući značajna sredstva i pažljivo nadgledajući svako stablo i svaki plod. Međutim, ovog aprila, priroda je pokazala svoju snagu, i mraz je već sada naneo ozbiljne štete rodovima šljiva.

„Tokom vikenda dogodilo se ono od čega smo strepeli, temperatura se tokom noći spustila ispod nule. Kad sam ujutru došao da obiđem voćnjak, zatekao me je očajan prizor. Svi plodovi šljive koji su se zametnuli, jer je vegetacija zbog visokih temperatura krenula ranije, bili su crni. Tome nema spasa, rod je uništen potpuno, a šteta je ogromna“, veli Puškić.

Image by Ruth Vivian Aschilier-Foser from Pixabay

Rod šljive u voćnjaku na selu Čadinje, na visini od oko 500 metara nadmorske visine, potpuno je uništen za ovu godinu. Nakon što je video razaranje, Miroslav se još uvek ne usuđuje da poseti drugi voćnjak u selu Donje Babine.

„Očekivani rod je bio oko 150 tovara po stotinu kilograma, a ove godine neće se ubrati ni pet šljiva u voćnjaku. Pre toga sam uradio sve što je potrebno, potpuno okrečio stabla, zaštitio ih od štetočina, odradio sve potrebne procese, ali od mraza nema spasa. Čitav trud i ulaganje nestali su tokom jedne noći. To je taj rizik kad imate fabriku pod otvorenim nebom“, dodaje on.

Image by Christine JAMIN from Pixabay

Pored šljiva, Miroslav ima i zasade jabuka, ali zbog trenutnog stanja plodova, nije mogao precizno proceniti štetu na njima. Nakon snežnih padavina u aprilu, stručnjaci su tvrdili da sneg neće naneti štetu voćnjacima, te da je jedina pretnja mraz. Baš ta nevolja zadesila je našeg napaćenog paora iz Prijepolja.

Izvor: 24 Sedam