Naslovna Poljoprivreda Aroma dima u hrani: da li je bezbedna i koliko?

Aroma dima u hrani: da li je bezbedna i koliko?

245
0

Arome dima mogu se naći u supama, umacima, pićima, sladoledu, čipsu i slatkišima. Koriste se kao poboljšivači ukusa raznih proizvoda od mesa, ribe i sira. Ovih dana, dotična aroma je sve prisutnija u rastućem broju proizvoda. Ali koliko je zapravo zdravo konzumirati artikle sa sastojcima koji se nalaze u dimu?

Image by wasi1370 from Pixabay

Sve češća upotreba dima zabrinjava struku

Arome dima predstavljaju alternativu tradicionalnoj praksi sušenja namirnica, koja se koristi za konzerviranje ribe, mesa i sireva. Ovaj proces dovodi do promene ukusa krajnjeg proizvoda. Iako se na tržištu koristi širok spektar prehrambenih proizvoda kojima se dodaju ove arome radi postizanja određenog ukusa, njihova upotreba nije usmerena na konzervaciju.

Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA) nedavno je ocenila bezbednost osam aroma dima koje su prisutne na EU tržištu već 10 godina, a odobrenje za njih se redovno obnavlja u skladu sa važećim zakonodavstvom. Ipak, stručnjaci EFSA nisu mogli potpuno isključiti zabrinutost u vezi s genotoksičnošću nijedne od ovih osam aroma dima, na osnovu trenutno dostupnih naučnih dokaza.

Image by moerschy from Pixabay

Ova karakteristika se odnosi na sposobnost hemikalije da nanese štetu genetskom materijalu stanica. Ove promene ili mutacije genetskih informacija unutar stanica mogu povećati rizik od pojave raka ili naslednih bolesti. Važno je napomenuti da za ovu vrstu toksičnosti nije moguće odrediti bezbednu koncentraciju.

U cilju procene rizika, EFSA je primenila novu metodologiju, a stručnjaci su zaključili da šest aroma dima sadrže genotoksične supstance, izazivajući zabrinutost u vezi sa njihovom sigurnošću. Za druge dve arome nije bilo dovoljno informacija.

Image by PublicDomainPictures from Pixabay

Kako prići problemu na pravi način?

Rešenje, kako ističe struka, leži u dobro izbalansiranoj ishrani. Verovatnost neželjenih efekata kod osoba koje konzumiraju ovakvu hranu zavisi od različitih faktora, uključujući genetiku pojedinca i njegove prehrambene navike.

Važno je napomenuti da EFSA nije istraživala mogućnost pojave štetnih efekata usled konzumiranja ovako aromatizovane hrane. Organizacija pristupa proceni rizika s oprezom, razmatrajući najgore scenarije kako bi identifikovala potencijalne opasnosti.

Image by 1029388 from Pixabay

EFSA naglašava da uravnotežena ishrana smanjuje izloženost rizicima povezanim s hranom. Korišćenje raznolikih namirnica, poput mesa, ribe i povrća, može pomoći potrošačima da ograniče unos potencijalno štetnih supstanci.

Izvor: Politika