Naslovna Poljoprivreda Banat: Dan polja strnih žita

Banat: Dan polja strnih žita

72
0

Tradicionalni Dan polja strnih žita u srednjem Banatu, u organizaciji zrenjaninske Poljoprivredne stručne službe, po tradiciji održan je na oglednom polju Zlatica. Ovaj događaj je upriličen  u blizini istoimenog sela, koje se prostire na površini od 83 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta.

Image by CANDICE CANDICE from Pixabay

Pored gradonačelnika Zrenjanina, Sime Salapure, Danu polja je posetio i Nemanja Ivanović, pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo. Svi prisutni, osim kukuruza i suncokreta, bili su upoznati sa sortnim ogledom strnih žita, uključujući pšenicu, ječam i tritikale. Naglašeno je da je svrha ovakvih ogleda da se poljoprivredni proizvođači informišu o primenjenim sortama semena, tehnologiji i uticaju klimatskih promena na proizvodnju, s ciljem postizanja boljih prinosa na svojim imanjima.

„Grad Zrenjanin, na brojne načine, ali u protekle tri godine i kroz akciju “Da nam sela budu bliža”, pruža maksimalnu podršku poljoprivrednicima i vlasnicima poljoprivrednih gazdinstava, uz savete stručnjaka i primenu najkvalitetnijih agro tehničkih mera“, istakao je prvi čovek Zrenjanina.

Najnoviji Dan polja strnih žita u znaku…ono, žita.

Ovogodišnji Dan polja strnih žita prokomentarisao je i Nemanja Ivanović tokom svoje izjave za lokalne medije. „Poljoprivredne stručne službe, kroz savetodavnu delatnost, daju nemerljiv doprinos unapređenju poljoprivredne proizvodnje, upravo na danima polja poljoprivredni proizvođači mogu da vide sve sorte i hibride koji se nalaze na našem tržištu, kako se ponašaju u aktuelnim klimatskim uslovima, da se upoznaju s agrotehničkim merama i na osnovu konsultacija sa svojim savetodavcima izaberu hibride za sledeću godinu“, rekao je Ivanović.

On je izjavio da će pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu u budućnosti pokušati da proširi svoju mehanizaciju za osnovnu obradu zemljišta i da će kroz konkurse za istraživačke projekte objaviti sve te rezultate, kako bi bili što dostupniji i korisniji poljoprivrednim proizvođačima.

psenica polje

„Ove godine pokrajinski budžet za poljoprivredu je rekordan i iznosi preko 10,5 milijardi dinara. Sva sredstva se uglavnom plasiraju kroz konkurse, u vezi sa razvojem stočarstva, podrške mladima, nabavku poljoprivredne mehanizacije i fizičke imovine. Odziv je izuzetno velik, sa tri do četiri hiljade prijava po konkursu“, istakao je Ivanović.

Kristina Salapura, direktor Poljoprivredne stručne službe u Zrenjaninu, prokomentarisala je proces žetve. „Nakon žetve izlazimo sa rezultatima prinosa i kako se koja sorta pokazala. A ovde poljoprivrednici mogu da vide primenjenu agrotehniku, koji hibridi, odnosno sorte, su doprineli da daju više zrna. Zima je bila sušna, sa velikom pojavom glodara tokom januara, februara i marta, dok je maj izuzetno kišovit, sa velikom količinom padavina. Ali bez obzira, očekujemo raniju žetvu, jer je vegetacija srazmerno pomerena za dve do tri nedelje“, apostrofirala je Salapura.

Izvor: Večernje Novosti