Naslovna Vesti Bankе vеć odobravaju subvеncionisanе zajmovе poljoprivrеdnicima

Bankе vеć odobravaju subvеncionisanе zajmovе poljoprivrеdnicima

1462
0

Prema najnovijim vestima, različite banke širom Srbije su već krenule da odobravaju podsticaje, i.e. subvencionisane kredite paorima.

Foto: Pixabay

Ko ostvaruje prava?

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i ove godine nastavlja sa subvencioniranjem najpovoljnijih kredita za poljoprivredne proizvođače. Za ovu svrhu, Ministarstvo je u budžetu izdvojilo iznos od 1,2 milijarde dinara, a rok za podnošenje zahteva je 15. oktobar, kako je objavljeno iz ministarstva.

Pravo na podršku kroz kredit imaju fizička lica, nosioci komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, preduzetnici, pravna lica i zemljoradničke zadruge sa najmanje pet članova, mikro i mala pravna lica.

Izvor: Shutterstock/Djalek

Fizička lica i preduzetnici mogu ostvariti pravo na kreditnu podršku pod uslovom da iznos kredita ne prelazi šest miliona dinara, dok pravno lice može dobiti podršku za kredit do 18 miliona dinara.

Fiksna kamatna stopa iznosi tri odsto godišnje, osim za fizička lica sa prebivalištem na područjima sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi, za žene, za one koji ove godine navršavaju do 40 godina života, dok se na kredite za nabavku đubriva ne plaća kamata.

Izvor: Shutterstock/librakv

Ministarstvo poljoprivrede ističe da je ovaj vid finansiranja namenjen investicionim ulaganjima u novu poljoprivrednu mehanizaciju i opremu, nabavku životinja, razvoj ratarstva, voćarstva, vinogradarstva, povrtarstva, cvetarstva, kao i za nabavku hrane za životinje.

Subvencija se ogleda u tome što država pokriva razliku između komercijalne kamate i kamate od tri ili jedan odsto. Nekoliko banaka, sa kojima je ministarstvo potpisalo ugovore, već je počelo sa prijemom zahteva i isplatom prvih kredita poljoprivrednicima.

Izvor: Shutterstock/Photo-Video-Graphers

Koje banke su u opticaju?

NLB Komercijalna banka, kao članica NLB Grupe, isplatila je prvi agro kredit iz programa subvencija Ministarstva poljoprivrede. Kredit je odobren klijentu iz sela Rastine, u opštini Sombor, koji će koristiti sredstva za unapređenje stočarstva. On podrazumeva fiksnu kamatnu stopu od tri odsto godišnje, uz dodatnu prednost u vidu polise osiguranja kupljenih grla, čiji troškove snosi navedeno Ministarstvo, kako se navodi u saopštenju banke. Istim stopama je krenula i Banca Intesa, o čemu smo već pisali ranije.

Subvencionisani agro krediti odobravaju se u iznosu do šest miliona dinara za fizička lica ili preduzetnike, odnosno do 18 miliona dinara za pravna lica, uz fiksnu kamatnu stopu i rok otplate do 60 meseci, u skladu sa namenom.

Njihov cilj je da podstaknu investicije u razvoj stočarstva, ratarstva, voćarstva, vinogradarstva, povrtarstva i cvećarstva, te da dodatnim pogodnostima podrže gazdinstva na područjima sa otežanim uslovima rada, osobe mlađe od 40 godina, kao i žene, nosioce poljoprivrednih gazdinstava.

Kako bi poljoprivrednici mogli da ostvare pristup povoljnijim zajmovima, Ministarstvo poljoprivrede je potpisalo ugovore sa raznim ustanovama. Mnoge banke su među njima pored pomenute NLB Komercijalne. Na spisku su Intesa, Pro-kredit banka, Unikredit banka, Halkbanka, Otp banka, Poštanska štedionica i Raiffeisenbanka. To znači da su danas poljoprivrednici u mogućnosti da se obrate ovim finansijskim institucijama i podnesu zahteve za subvencionisane kredite.

Izvor: Dnevnik

Pogledajte i: Banca Intesa počela sa odobravanjem subvencionisanih kredita za agrar