Naslovna Poljoprivreda Beli luk pred poskupljenjem: evo šta trenutno znamo

Beli luk pred poskupljenjem: evo šta trenutno znamo

64
0

Nepovoljni vremenski uslovi, visoki troškovi uzgoja i manje zasađene površine razlozi su što je beli luk skuplji u tri važne zemlje koje ga uzgajaju. Zbog toga stručnjaci predviđaju da će cene belog luka na svim tržištima biti još više ove godine.

U Evropskoj uniji se godišnje proizvede oko 400.000 tona belog luka, ali većini zemalja nije dovoljna domaća proizvodnja, te često uvoze beli luk iz zemalja poput Kine ili Argentine. Slična situacija je i u Srbiji, gde se već godinama beli luk uvozi ne samo iz Kine, već i iz Egipta, Španije, Albanije, a manjim količinama i iz Makedonije i Argentine.

Koliko ćemo plaćati beli luk? Malo statistike

Prema podacima Privredne komore Srbije iz prošle godine, najveće površine pod belim lukom u našoj zemlji se nalaze u regionima Šumadije, zapadne Srbije i Vojvodine, gde se godišnje proizvede više od 3.700 tona, većinom za domaće tržište. Uveze se još oko 1.000 tona, pri čemu više od 70% dolazi iz Kine. Stoga, trenutna situacija sa kineskom proizvodnjom sigurno bi mogla uticati na ponudu i cene na našem tržištu.

„Plantaže belog luka u Kini, koja redovno snabdeva evropsko tržište, nedavno su nakon temperatura od 20°C, a onda neuobičajenih snežnih padavina, pretrpele ozbiljne štete“, ističe se na specijalizovanom portalu „Frešplaza“.

Foto: Pixabay

Na istom portalu se navodi da je kao posledica ovoga značajno opao obim kineskog izvoza belog luka u Evropu, što je rezultiralo naglim porastom cena prvoklasnog belog luka na rekordnu visinu. Cena je u roku od deset dana, početkom ovog meseca, porasla za oko 150 dolara po toni. Nedostatak prinosa u Kini dodatno su pogoršale kiše koje su usledile nakon snega. Ovakvom trendu će doprineti i smanjenje površina pod ovim povrćem u Španiji za oko 15% u odnosu na prethodnu sezonu, kada je takođe primećen pad.

Španija, Egipat i srpske STIPS-e

Prema Nacionalnom španskom udruženju proizvođača i trgovaca belim lukom, površine pod ovim usevom su opale za više od 30% u poslednje dve godine. Naročito su opale površine pod prolećnim ljubičastim lukom. Kao razlog za ovaj pad, navode nedostatak vode i kontinuirano povećanje troškova inputa.

Foto: Pixabay

Slična situacija je i u Egiptu, gde su površine pod ovim usevima se prepolovile. Iako su zadovoljni kvalitetom, velika potražnja otežava obezbeđivanje povoljnih cena ove godine. Trenutno, beli luk iz Španije i Argentine prodaje se na veliko po ceni od oko 2,80 evra po kilogramu. Paralelno s tim je kineski još skuplji, a egipatski će koštati 1,85 evra.

Prema poslednjem izveštaju Sistema tržišnih informacija Srbije (STIPS), ponuda belog luka na Kvantaškoj pijaci protekle nedelje bila je slaba. Dominantna cena uvoznog belog luka iznosila je 300 dinara, dok je domaći bio 700 dinara po kilogramu.

Izvor: Politika