Naslovna Poljoprivreda Berba jabuke – kako se vrši priprema za ovaj posao?

Berba jabuke – kako se vrši priprema za ovaj posao?

704
0
berba jabuke

Berba jabuke je veoma važan i odgovoran posao jer propusti koji tada nastanu dovode do gubitka roda, odmah ili tokom čuvanja.

Optimalno vreme berbe odgovara momentu u kojem je plod završio nakupljanje rezervnih hranljivih materija i započeo proizvodnju etilena. Zrelost plodova u momentu berbe ima odlučujući uticaj na njihovu sposobnost čuvanja i kvalitet posle uskladištenja.

Foto: Pixabay

Cilj čuvanja plodova jeste da se omogući njihova prodaja u momentu kada za to postoji najbolji komercijalni interes odnosno kada je cena najveća tj. snabdevenost tržišta najmanja a cena najveća.

Pre uskladištenja, plodovi moraju da se zaštite kako bi se izbegli rizici od pojave patogenih oboljenja u toku čuvanja. Najčešći prouzrokovači bolesti u toku čuvanja jabuke su gljive: Botrytis cinerea, Alternaria alternata, Monilinia fructigena. Prisutne su i Penicilium expansum, Neofabrea alba, Schizothyrium pomi, Glomerella cingulata i mnoge druge.

Foto: Pixabay

Ove gljive izazivaju tzv. bolesti slabosti odnosno svi oštećeni, fiziološki nestabilni ili na bilo koji drugi način osetljivi plodovi su pogodni za naseljavanje i razvoj ovih gljiva. Zato je duže čuvanje moguće samo kod zdravih plodova. Proizvođači treba da imaju na umu da hladnjače ne služe za poboljšanje kvaliteta, nego za očuvanje zdravih plodova. Iz hladnjače nikada ne može da izađe kvalitetniji plod nego što je u nju ušao.

Zaštita u toku vegetacije

U našoj zemlji nema registrovanih preparata za zaštitu plodova posle berbe. Zato je najbolji način zaštite u toku vegetacije, dok su plodovi još na stablu, a neposredno pred berbu.

Da bi se preparat primenio pre berbe on mora da zadovoljava određene uslove: kratka karenca, širok spektar delovanja, povoljne toksikološke i ekotoksikološke osobine, kontaktno delovanje. Sve ove uslove ispunjava preparat Aserija.

Foto: Pixabay

Aserija je kontaktni fungicid za zaštitu plodova od bolesti koje se razvijaju u skladištu. Preparat se primenuje u količini 1 l/ha (10 ml na 10 l vode), jedan do dva tretmana pre berbe a najkasnije 7 dana pred berbu.

Autor: dipl. inž. Jovanka Petrović
„Chemical Agrosava“