Naslovna Poljoprivreda Berba višnje i pripreme za jun

Berba višnje i pripreme za jun

87
0

Ove godine u Topličkom okrugu plodovi oblačinske višnje su izuzetnog kvaliteta i ukusa koji je nezamenjiv. Ali je prinos istih nesumnjivo manji. Saznajmo kako.

Izvor: Bolja zemlja

Berba višnje

Iako u ovom delu Srbije nije bilo mraza, suša i visoke temperature dovele su do slabijeg oprašivanja i smanjenog prinosa, čije je branje trenutno u toku. Ivana Obradović, inženjer zaštite u PSSS Prokuplje, iznela je situaciju u detalj.

Kvalitet višnje je izvrstan, naglasila je. Ali je prinos prepolovljen u odnosu na prošlu godinu. Dok su drugi delovi Srbije imali izmrzavanja, problem u Topličkom okrugu bile su visoke temperature tokom cvetanja, koje su negativno uticale na oprašivanje i zametanje plodova, što je rezultiralo smanjenom rodnošću ove sezone, objasnila je Obradović.

Image by Jiří Rotrekl from Pixabay

U nastavku izjave, Obradović je napomenula da su prethodnih godina bile brojne infekcije nakon berbe, što je dovelo do opadanja lisne mase i iscrpljivanja biljaka, dodatno utičući na slabiji rod ove godine. Oblačinska višnja u Topličkom okrugu zauzima 2080 hektara. Cena je nešto viša, ali to nije dovoljno, jer manji rod i blago povećanje cene dovode do minimalnog dobitka.

Inženjerka zaštite se nada da kiša neće ometati berbu i izazvati trulež i infekcije, napominjući da trenutno nema kiše i da nisu najavljene padavine. Ako bi kiše bilo, pojavile bi se infekcije i trulež, ali se nada da to neće biti slučaj, jer je berba već počela, zaključila je Ivana Obradović iz PSSS-a Prokuplje.

Image by Hans from Pixabay

Pripreme za jun

Nego, višnje nisu jedine aktuelne leti. Pogledajmo malo šta još proizvođače čeka.

Pčelinjak

U pčelinjaku se gaje nove matice kojima se zamenjuju stare. Osigurava se dobra ventilacija u košnicama, postavlja se zaštita od visokih temperatura, obezbeđuje se čista i sveža voda, neguju se rojevi, te se štite od grabeži i predatora.

Image by NoName_13 from Pixabay

Lekovito i začinsko bilje

Čitav juni je za sakupljače lekovitog bilja vreme „žetve“. Prikupljaju se bosiljak i majčina dušica, bilo divlja ili gajena, i pripremaju se za sušenje. U ovom mesecu su najaromatičniji žalfija, selen, celer lišćar, peršun lišćar, majoran, i druge lekovite biljke od kojih se sada sakuplja herba. Sakupljači mogu da traže crveni glog, gorku detelinu, beli slez, bulku, bokvicu, borovnicu, brezu, buniku, dan i noć, beli glog, kantarion, kičicu, mrtvu belu koprivu, neven, pelin, plućnjak, rusomaču, crni slez, vranilovu travu, zovu, slez, i nastave potragu za ovim biljkama.

Gljive

Sakupljaju se livadski šampinjoni, jablanovače, blagva, biserka, velika gnojštarka, sivi jarčić, pirga, kuštrava sunčanica, lažna lisičarka i druge gljive.

Foto: Pixabay

Zelenilo

Da bi travnjak i leti bio ukras okućnice, potrebno ga je redovno kositi i po potrebi zalivati. Vade se lukovice prolećnih cvetnica i na njihovo mesto sadi se sezonsko cveće, te se režu precvetali cvetovi ukrasnog šiblja, ruža i sezonskog cveća.

Izvori: Dobro jutro (1, 2)