Naslovna Moderni agrar i savremena tehnologija Berza žitarica uzdrmana usled pada evra

Berza žitarica uzdrmana usled pada evra

90
0

Za poljoprivrednike koji su hteli da se daju u prodaju žitarica, ni prošle sedmice berza nije dostavila ohrabrujuće vesti.

Jedan od razloga je i taj što je vrednost eura u opadanju u odnosu na dolar i pala je ispod nivoa od 1,09 dolara za jedan euro, što predstavlja najznačajniji pad u više od mesec dana, prenosi portal „Agroklub“. Ovo je rezultiralo najnižim berzanskim cenama mnogih žitarica od početka tekuće ekonomske godine.

Foto: pixabay

Na pariškoj berzi, cena pšenice iznosila je 216,75 evra po toni. Kukuruz se trgovao po ceni od 186 evra po toni, dok je cena uljane repice bila 435 evra po toni.

Slično nepovoljna situacija bila je i za domaće poljoprivrednike. Na robno-berzanskom tržištu u Novom Sadu, promet u prethodnoj nedelji bio je manji za oko 11% u poređenju s prethodnim periodom. Kukuruz je i dalje bio najtrgovaniji proizvod (činio je oko 47% ukupnog prometa), ali su cene svih osnovnih poljoprivrednih proizvoda bile u padu. Kao i prethodne nedelje, primećeno je povećanje tražnje u odnosu na ponudu, a cena kukuruza kretala se od 17 do 18 dinara po kilogramu bez PDV-a, zavisno od analize aflatoksina. Prosečna cena bila je 17,5 dinara, što predstavlja pad od 1,24% u odnosu na prethodnu nedelju.

Image by 3844328 from Pixabay

Evropsko tržište žitarica rabilo benefite slabljenja evra

Što se tiče pšenice, porast tražnje primećen je tek krajem nedelje. „Kupci su tražili žito različitih parametara kvaliteta, a pokazali su i interesovanje za pšenicu namenjenu stočnoj ishrani“, stoji u berzanskom izveštaju. Prosečna cena iznosila je 19,29 dinara po kilogramu bez PDV-a, što predstavlja pad od 3,18% u odnosu na prethodnu nedelju. Pšenica je činila 35% ukupnog obima prometa.

Domaci berzanski stručnjaci naglašavaju da su evropske žitarice imale koristi od slabljenja evra prema dolaru. Ali to nije sprečilo pritisak na snižavanje cena. Kako navode, ovaj pritisak potiče sa američkog tržišta i dešavanja u crnomorskom regionu.

tehnologija proizvodnje pšenice

Oni takođe napominju da se očekuje oštra konkurencija između evropske i crnomorske pšenice na globalnom tržištu, s obzirom na to da je Alžir, nakon Egipta, raspisao tender za nabavku žita.

Cene đubriva padaju

I dok se ratari suočavaju s teškom sezonom s malim izgledima za poboljšanje, proizvođači maslinovog ulja imali su jednu od najprofitabilnijih godina u 2023. Cena ovog ulja je porasla za impresivnih 54% u odnosu na prethodnu godinu. Pritom je cena standardnog krompira skočila za 23%. Takođe, zabeležen je rast cena jaja za 20%, dok je došlo do značajnog pada cena žitarica za 26%, kako je objavljeno na veb-sajtu ove organizacije.

Izvor: Fertilizers.bgu zvanični Instagram nalog

Evrostat je saopštio da su prosečne cene poljoprivrednih dobara u Evropskoj uniji u 2023. porasle za 2% u poređenju s prethodnom godinom. Međutim, rasle su sporijim tempom u odnosu na prethodni period. Istovremeno, primećeni su značajni kontrasti u kretanju cena različitih poljoprivrednih proizvoda. Đubriva i preparati za poboljšanje kvaliteta zemljišta zabeležili su pad cena od 23%. Sa druge strane, cene maziva korišćenih u poljoprivredi pale su za 12%. Sa druge strane, prosečne cene sredstava za zaštitu bilja i pesticida porasle su za 9%.

Izvor: Politika