Naslovna Poljoprivreda Besplatni repromaterijal za stočare i pčelare u Ćupriji

Besplatni repromaterijal za stočare i pčelare u Ćupriji

185
0

Opština Ćuprija je dodelila besplatni repromaterijal za stočare i pčelare radi povećanja prinosa i popravljanja kvaliteta zemljišta. Tačno 12 stočara i 10 pčelara je dobilo pomenuti materijal, dodeljen u utorak 31. oktobra.

Projekat košta milion dinara, a već druge godine uzastopno ga sprovodi Opština Ćuprija u saradnji s Institutom za krmno bilje iz Kruševca i uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

YouTube Screenshot
Izvor: Televizija Pomoravlje

Kako ističe dr Dejan Sokolović, naučni savetnik i v.d. Instituta za krmno bilje, repromaterijal je dodeljen na osnovu sprovedenih ispitivanja i urađenih analiza iz stručnih službi i instituta kako bi se povećao prinos na oglednim parcelama i popravio kvalitet zemljišta. „Kada uradimo analizu zemljišta, vidimo kakvo je, šta treba da se primeni eventualno od krečnog materijala i specifičnih mineralnih đubriva,“ započeo je pojašnjenje dr Sokolović u izjavi za lokalnu televiziju „Pomoravlje“ po pitanju dodele repromaterijala. „Takođe predlažemo neke od specifičnih detelinsko-travnih smeša koje su pogodne za gajenje na tim parcelama koje farmeri planiraju da seju u narednom periodu. Naravno, sve u dogovoru sa tim farmerima i u skladu sa njihovim planovima.“

U nastavku izjave, Sokolović se dotakao i pčelarske proizvodnje. „Što se tiče pčelara, tu su neke detelinsko-travne kulture koje se koriste za pčelinju pašu. Sada dodeljujemo kreč i specifična mineralna đubriva sa povećanim sadržajem fosfora pošto fosfora uglavnom fali na našim parcelama u užem delu Srbije i dodeljujemo nešto od specifičnih semena za proizvodnju krmnog bilja na našim oranicama i travnjacima,“ rekao je Sokolović.

YouTube Screenshot
Izvor: Televizija Pomoravlje

Zornić: Repromaterijal koristan da nadomesti nedostatke zemljišta

Po rečima naučnog saradnika Instituta za krmno bilje Vladimira Zornića, tokom realizacije projekta prikupljena su po 24 uzoraka zemljišta i stočne hrane. Na osnovu izvršenih temeljnih analiza datih uzoraka, utvrđena su dva osnovna problema zemljišta. To su velika kiselost i primetni nedostatak fosfora u zemljištu.

„Kompletnom analizom svih uzoraka može se reći da je veliki deo zemljišta kisele hemijske reakcije koja predstavlja ograničavajući faktor u gajenju lucerke i nekih drugih krmnih biljaka,“ apostrofirao je Zornić. „Tako da se tu kao alternativa seju detelinsko-travne smeše koje su prilagođene uslovima zemljišta. A na zemljištima na kojima je granična vrednost za gajenje lucerke dodavan je kreč. Preporučivan je da bi se ta pH vrednost zemljišta smanjila, odnosno smanjila kiselost da bi mogle da se gaje određene druge biljne vrste.“

YouTube Screenshot
Izvor: Televizija Pomoravlje

Opština Ćuprija je poslednjih godina znatno povećala ulaganja u poljoprivredu raznim subvencijama poljoprivrednim proizvođačima. Pomoćnik predsednika Opštine Ćuprija Branko Milojević je kazao da su ovaj projekat pozdravili stočari i pčelari. Time je i ove godine nastavljena saradnja sa Institutom za krmno bilje. Institut je do sada relizovao ovakve projekte u više od 150 lokalnih samouprava, a učestvovalo je više od 1.200 poljoprivrednika.

Izvori: Novi magazin, Televizija Pomoravlje