Naslovna Poljoprivreda Mehanizacija BEZ ALATA NEMA NI ZANATA! Najbolji način da sačuvate opremu za prskanje!

BEZ ALATA NEMA NI ZANATA! Najbolji način da sačuvate opremu za prskanje!

491
0
Mašina za prskanje (Foto: pixabay)

Poslovica kaže da bez alata nema ni zanata, a poljoprivrednik uvek mora da misli na svoj alat, tj. mehanizaciju. Ona nije jeftina i ako je dobro održavate trajaće duže i imaće manje kvarova. Ovde ćemo predstaviti najbolju metodu za održavate i sačuvate opremu za prskanje.

Opremu za prskanje posle upotrebe treba temeljno isprati rastvorom deterdženta i vode (kilogram deterdženta u 100 litara vode). Dopustiti da rastvor deterdženta i vode cirkuliše kroz sistem nekoliko minuta. Ukloniti rasprskivače i filtere isprati čistom vodom. Treba voditi računa da voda koja otiče ne dođe u dodir sa izvorom vode ili potokom. Pre svakog prskanja proveriti čistoću filtera i rasprskivača. Posle svakog prskanja oprati rasprskivače u mlakoj vodi. Ne koristiti žicu ili oštre predmete. Pre rada proveriti nivo ulja u pumpi i po potrebi dopuniti.

Zameniti ulje na svakih 100 sati rada ili prema uputstvu proizvođača pumpi. Ako je ulje u kućištu pumpe postalo belo, odmah promeniti membrane kućišta, isprati ga i nasuti novo ulje. To je znak da je radna tečnost iz komore prešla u kućište. Radne membrane komore menjati na svakih 400 radnih sati ili bar jednom godišnje.

Pre i posle sezone prskanja proveriti stanje i funkcionalnost ventila pumpe. U toku zimskog perioda, prskalicu treba oprati temeljno jakim mlazom vode. Sa pumpe treba demontirati usisni i potisni priključak. Zatim treba rasklopiti pumpu i proveriti stanje svih komponenti, podmazati pokretne delove i ponovo sklopiti pumpu. Takođe treba demontirati i oprati sve filtere, poskidati i oprati sve rasprskivače, demontirati distributor i očistiti sprovodne cevi.