Naslovna Poljoprivreda Zaštita bilja Bezbedna primena pesticida u agraru – kako i na koji način?

Bezbedna primena pesticida u agraru – kako i na koji način?

45
0

Savremena i intenzivna poljoprivredna proizvodnja se u modernom dobu nikako ne može zamisliti bez adekvatne primene pesticida. Za mali procenat vas koji ne zna (a znamo da znate), pesticidi su preparati koji potiču iz hemijskih ili bioloških izvora i koriste se s ciljem zaštite biljaka od korova, bolesti, insekata, grinja i drugih štetnih organizama.

Izvor: Shutterstock/Roman023_photography

Dejan Mujakić, svetodavac za zaštitu bilja u vranjskoj PSSS, opširno je pokrio temu propisne primene pesticida u svom intervjuu za magazin „Dobro jutro“. „Pesticidi su otrovni, ali pravilnom upotrebom, doziranjem, čuvanjem i korišćenjem ličnih zaštitnih sredstava, uspešno ih možemo koristiti u borbi protiv štetočina i bolesti bez straha od trovanja ljudi i zagađenja životne sredine,“ naglasio je Mujakić.

Neadekvatna primena pesticida ruinira prinose

On naglašava važnost da poljoprivredni proizvođači pre primene pesticida obavezno pregledaju uputstvo za upotrebu i strogo se pridržavaju njegovih preporuka. Zaštita odeće je ključna tokom rukovanja pesticidima, pri čemu se preporučuje korišćenje gumirane ili plastificirane zaštitne odeće. Ova odeća obično obuhvata jednodelni kombinezon ili pantalone i bluzu.

Izvor: Shutterstock/l i g h t p o e t

„Odeća treba da propušta vazduh, a zadržava otrovne materije. Ona se koristi samo prilikom rada sa pesticidima. Gumene čizme se koriste kada je potrebno gaziti po tretiranoj površini ili prolaziti pored oprskanih biljaka,“ veli Mujakić. Prema njegovim rečima, njih po završenom radu treba oprati vodom i deterdžentom na za to predviđenom mestu.

Prema njegovim savetima, zaštitne rukavice mogu biti napravljene od gume ili plastike. Važno je da ih nosite preko rukava bluze kako biste sprečili prodiranje tečnosti u rukave. Pravilno korišćenje rukavica može značajno smanjiti izloženost ruku za više od 80%. Nakon završetka rada, preporučuje se pranje rukavica i sušenje, po mogućstvu posuti talkom.

Image by aleksandarlittlewolf on Freepik

Kapa sa štitnikom za lice se najčešće koristi tokom prskanja u voćarstvu kako bi se zaštitila glava i lice od kontakta sa sredstvom. Zaštitne naočare su važne kako bi sprečile kapljice otrovne tečnosti da dospeju u oči. One se preporučuju tokom rukovanja pesticidima, naročito prilikom tretiranja visokih stabala.

„Posle upotrebe treba ih oprati čistom vodom i osušiti. Štitnik za nos i usta sprečavaju prodiranje otrovnih čestica u organe za disanje. Respirator i maske su snabdeveni filterima koji uspešno upijaju i zadržavaju otrovne materije i na taj način omogućavaju normalno disanje“, apostrofirao je Mujakić.

Izvor: Dobro jutro