Naslovna Moderni agrar i savremena tehnologija Biobašta i ove godine krasila Sajam

Biobašta i ove godine krasila Sajam

72
0

Mnogim posetiocima prošlogodišnjeg jubilarnog Poljoprivrednog sajma ostala je u sećanju atraktivna biobašta, a taj užitak nije izostao ni ove godine. Posetioci 91. Međunarodnog poljoprivrednog sajma ponovo su mogli da uživaju razgledajući ovaj unikatni urbani salaš.

„Cilj ovakvog vrtnog uredjenja je da se posetiocima, pogotovo onima koji dolaze iz urbanih sredina pokaže kako racionalno mogu da iskoriste mali prostor, uzgajajući neku biljnu kulturu, oplemenjujući tako svoju okolinu i doprinoseći boljem kvalitetu životne sredine“, naglasio je dr Slobodan Vlajić, stručnjak novosadskog Instituta za ratarstvo i povrtarstvo.

Foto: Pixabay

Biobašta opet u žiži javnosti, zasluženo

Izbor biljaka ove godine bio je zasnovan na mešovitim zasadima, s obzirom na to da je prošle godine interesovanje bilo usmereno na kombinacije biljaka koje se mogu uzgajati zajedno. Takođe, kontejneri su ove godine bili manjih dimenzija, 50 x 50 x 50, kako bi zauzimali manje prostora i mogli se postaviti bilo gde na terasi.

Dr Vlajić je napomenuo da prilikom punjenja kontejnera, do polovine treba staviti drenažni sloj, poput slame ili nekog drugog materijala, a ostatak popuniti klasičnim supstratom koji ishranjuje biljku, održava vlagu i omogućava razvoj bez upotrebe hemijskih sredstava. Prošlogodišnje leje su bile veće i obimnije, dok su ove godine smanjene. Takođe, za razliku od prošlogodišnjih specifičnih leja, ovogodišnje su mešovitog sadržaja jer su postavljene na prometnijem mestu, prema objašnjenju dr Vlajića. Cilj ovakve postavke je da se sadržaj približi mladima, posebno predškolcima, školarcima, srednjoškolcima i hobistima, odnosno svima koji žele da se upoznaju sa proizvodnjom zdrave hrane.

Foto: Pixabay

Biobašta je primer kako se željeni efekat postiže setvom združenih useva, odnosno kombinacijom biljnih vrsta koje se međusobno potpomažu. Sinergija različitih biljnih vrsta ovde je lepo prikazana. Kao primer, kombinacija kadifice i paradajza daje dobre rezultate, jer kadifica svojim sekundarnim metabolitima preko korenovog sistema zaustavlja nematode u zemljištu, a svojim opojnim mirisom rešava problem zelenih stenica, velikih štetočina povrća.

I još detalja o Biobašti

Treba naglasiti da su u sklopu Biobašte korišćene i različite cvetnice. Našle su se biljke poput nevena, noćne frajle i turskog karanfila, kao i lekovito bilje poput lavande i žalfije. Pomoću njih bi baštovani lakše privukli insekte za oprašivanje. Zanimljivo je da je ovaj kutak privlačio dobro informisane posetioce, što posebno raduje jer se primećuje da se niko ne upušta u proizvodnju bez prethodnog proučavanja.

Foto: Pixabay

Projekat „Biobašta – urbani salaš“ na najlepši način predstavio je sortiment novosadskog Instituta. Bile su zastupljene razne začinske biljke poput peršuna lišćara, celera, paštrnaka i bosiljka. Istaknuto je i povrće po kojem je Institut prepoznatljiv, poput paradajza, paprike i različitih kupusnjača. Takođe, bile su prisutne i cvetnice kao što su:

  • šlajer cveće
  • lepi dečko
  • cinija
  • noćna frajla
  • petunija
  • lepa kata
  • prkos
  • neven.

Ukratko, bio je predstavljen starinski sortiment koji pokazuje postojanost kroz vreme. On je upriličen zahvaljujući stručnjacima iz Instituta koji se trude da ga održe, delimično unaprede, ali i zadrže ono što je najbolje. Ova biobašta, idealna za one koji žele da se bave biobaštovanstvom i proizvodnjom povrća na malim površinama, poput okućnica, malih bašta ili saksija na terasi, potvrđuje da su na dobrom putu.

Izvor: Poljoprivrednik