Naslovna Moderni agrar i savremena tehnologija BioEureka: najbolje što BioSens može ratarima da ponudi!

BioEureka: najbolje što BioSens može ratarima da ponudi!

235
0

Otpadne vode, manjak adekvatne irigacije, pojava patogena – sve ovo predsavlja problem u agraru u Srbiji, i institut BioSens to jako dobro zna. Samim tim, ekipa stručnjaka ove eminentne institucije, uz ispomoć kolega iz zemlje i regiona, je došla do jednog idealnog rešenja, objedinjenog u projekat pod imenom BioEureka.

U najnovijoj epizodi Bolje zemlje, zaputili smo se u Novi Sad. Tamo smo, u prostorijama instituta BioSens, poveli razgovor sa Goranom Kitićem. Tamošnji rukovodilac centra za senzorske tehnologije, Kitić je sa nama podelio neke od „tajni“ projekta BioEureka i pokazao nam najnoviji proizvod koji bi poljoprivrednicima trebalo da ispomogne oko svih problema vezanih za čistu vodu i navodnjavanje zemljišta.

Izvor: Bolja zemlja

BioSens i BioEureka u detalj

Prema Kitićevim rečima, najnoviji izum iz BioSens instituta je senzorski čvor koji pokriva više različitih parametara glede ispitivanja vode. Ova naprava, oblika male podmornice, prati kiselost vode prikazom količine jona u njenom sastavu. Pritom, adekvatno meri i koliko je voda zamućena, a pomoću specijalnog spektometra meri i prisustvo izvesnih algi. Kako Kitić naglašava, alge uzimaju kiseonik potreban za pospešivanje rasta biljaka, a prevelika prisutnost istih može čak dovesti i do uginuća velikog broja riba tokom kratkog vremenskog perioda.

Poslednji senzor na koji nam je Kitić skrenuo pažnju u sklopu BioEureke jeste merač triptofana. Triptofan je jedan od proteina koji služi da podstiče razvoj patogena nekih opasnih bolesti. S obzirom na veliko i alarmantno prisustvo bakterije Ešerihija koli u našim rekama i jezerima, irigacija useva takvom vodom se definitivno ne preporučuje.

YouTube Screenshot
Izvor: SremskaTelevizija

Senzorni čvor firme BioSens sadrži, naravno, mnogo više senzora i pokriva druge parametre. Ali, kako Kitić apostrofira, nije u pitanju samo puki merač. Naime, ovaj aparat ima svrhu da u detalj sortira podatke o sastavu vode na svim vodećim softverskim platformama. Pritom, te informacije šalje dalje ka relevantnim službama u slučaju da se javi kakva anomalija poput viška jona, prevelike zamućenosti i sl.

Kome je BioEureka namenjena?

Kitić nedvosmisleno ističe da ova naprava nije namenjena malim proizvođačima. Prema njegovim statističkim podacima, u proseku ovakve naprave koštaju i par desetina hiljada evra. Senzorni čvor BioSens-a, u teoriji, košta čak deset puta manje. Ali i to je prilično veliki izdatak za jedno malo poljoprivredno gazdinstvo.

Izvor: Bolja zemlja

Umesto toga, Kitić preporučuje da ovu mašinu otkupe velika gazdinstva sa primetnom komercijalnom proizvodnjom. Uz to dodaje da bi jedna mreža ovakvih naprava, na državnom nivou, bila odličan način da se vrše danonoćna merenja naših voda. Samo ih je potrebno strateški postaviti na ključnim lokacijama i vršiti merenja svakodnevno.

Naravno, naš uvaženi saradnik je imao još toga reći o BioEureka projektu. Saznajte o tome u segmentu o BioSens institutu na našoj zvaničnoj YouTube stranici!