Naslovna Moderni agrar i savremena tehnologija BIOFACH: Srpske firme potpisale ugovore vrede preko 8 miliona evra!

BIOFACH: Srpske firme potpisale ugovore vrede preko 8 miliona evra!

616
0

Veliki uspeh naših! Kako Privredna komora Srbije javlja, domaće firme su na sajmu BIOFACH potpisale ugovore vredne preko 8 miliona evra. Bojana Lalović iz Centra za organizaciju sajmova Privredne komore Srbije (PKS) sumira situaciju sa puno ponosa.

„Prve analize učešća kompanija iz Srbije na najvećem specijalizovanom Međunarodnom sajmu organske hrane Biofach, pokazuju da su domaće firme imale više od 900 B2B sastanaka sa kupcima iz regiona,“ veli Lalović. „Ali i iz Nemačke, Francuske, Holandije, Švajcarske, Belgije, Poljske, SAD, Kanade. A vrednost ugovorenih izvoznih poslova procenjuje se na više od osam miliona evra uz potpisane ugovore.“

Izvor: Poljoprivredna komora Srbije

Najuspešniji podvig za organske proizvođače upravo na BIOFACH sajmu

Na nedavnom sajmu u Nemačkoj, koji je trajao od 13. do 16. februara, osam srpskih kompanija se predstavilo na nacionalnom paviljonu Srbije. Među njima su bile „Menex“ i „MDDP Janić“ iz Kruševca, „Ecoagri Serbia“ iz Bele Crkve, „Frutorga“ iz Prokuplja, „Medino“ iz Krnjeva, „ITN GROUP“ iz Beograda, „Es Komerc“ iz Prijepolja i „DBA Promet“ iz Arilja.

Pod sloganom „We speak organic“, srpski proizvođači organskih proizvoda su unutar nacionalnog paviljona Srbije predstavili širok asortiman proizvoda, uključujući sveže, sušeno i zamrznuto voće i povrće, voćne pireve, proizvode od žitarica, organske testenine, voćne namaze i organski med, istakla je Lalović.

Izvor: BIOFACH zvanični sajt

„Ovogodišnji sajam ugostio je 2.550 izlagača iz 94 zemlje sveta i bio je prilika za naše kompanije da razgovaraju sa svetskim distributerima, maloprodajnim lancima i uvoznicima iz sektora ogranske proizvodnje koji je pokazao da je otporan na krizu,“ apostrofirala je Lalović za medije.

Pokazala se i organska kozmetika

Prvi put ove godine organizovana je studijska poseta sajmu organske i prirodne kozmetike „VIVANESS“. Podsećamo, dotična se održava kao deo sajma „Biofach“. Na „VIVANESS“ su se predstavili šest proizvođača organske i prirodne kozmetike iz Srbije. Redom, to su „All Nut“, „MNS“, „Najbolje iz prirode“, „Amelles kozmetika“, „Matrina cosmetics“ i „Royal Balm“.

Izvor: BIOFACH zvanični sajt

Vodeći svetski sajam organske hrane „Biofach“ i Međunarodni sajam prirodne i organske kozmetike „VIVANESS“ posetilo je oko 35.000 ljudi iz 128 zemalja.

Ovogodišnji nastup organizovan je pod sloganom „We speak organic – Organski proizvodi iz Srbije – Tradicija pretvorena u inovaciju“. Obavljen je uz podršku Privredne komore Srbije i Razvojne agencije Srbije. Udela je imao i Švajcarski program za promociju izvoza (SIPPO), kao i Nacionalna asocijacija „Serbia Organica“.

Izvor: Poljoprivredna komora Srbije

Iako imaju tek oko 1% ukupnog svetskog tržišta hrane, organski proizvodi postaju sve popularniji. Pritom imaju i sve veći udeo u svetskoj trgovini. Podaci pokazuju da se organska proizvodnja u Srbiji 2023. godine odvijala na ukupnoj površini od oko 45.000 hektara. Uzeti su u obzir i proizvodi koji su već sertifikovani i oni koji su u procesu dobijanja sertifikata za organski proizvod.

Na štandu Srbije, uz podršku Švajcarskog programa za promociju izvoza (SIPPO), organizovani su i sastanci domaćih proizvođača sa predstavnicima različitih sektora, pod nazivom „Partnerstvo za održivost“.

Izvori: Nova ekonomija, Poljoprivredna komora Srbije