Naslovna Moderni agrar i savremena tehnologija „Biogas“ isključivo u nas! Zelena energija i zelenija poljoprivreda

„Biogas“ isključivo u nas! Zelena energija i zelenija poljoprivreda

397
0

Postrojenje „Biogas“ u Crepaji kod Pančeva ima plemenitu misiju – da prirodno vrati prirodi, uz korist agraru i životu uopšte. Ekipi „Bolje zemlje“ se to jako svidelo, te smo prvom priliko odašljali Srđana da porazgovara sa čeonim ljudima ovog postrojenja, za sada jedinstvenog u Srbiji.

Direktor „Biogasa“, Dušan Dobriković, bio je oran da sa nama u detalj podeli šta zapravo čini „Biogas“ tako važnim. Okružen „šatorima“, kako ih je naš Srđan krstio, ovaj vispreni preduzetnik nam je prvo pojasnio koji materijal zapravo dolazi do njih za proizvodnju biogasa. Prema njegovim rečima, mora da se koristi isključivo organski otpad koji je neopasan, netoksičan i prirodnog porekla.

Posebno je apostrofirao da taj otpad ne mora nužno biti poljoprivredni. Kako navodi, „Biogas“ postrojenje koristi otpad i iz drugih grana privrede, poput industrije, dokle god se ispoštuje preduslov da dotični otpad nije toksičan.

Izvor: Bolja zemlja

EU ne finansira „Biogas“, ali je inspirisala postojanje istog

Priupitan o eventualnoj umešanosti Evropske unije u bilo kom kapacitetu, finansijskom ili savetodavnom, Dobriković je istakao da nije bilo nikakvog delovanja „sa strane“. Prema njegovim rečima, sve se radi „in-house“, o svom trošku i svojim snagama. Međutim, jeste dodao da je politika EU o okretanju ka organskim, netoksičnim proizvodima inspirisala otvaranje postrojenja ovog tipa u Srbiji.

Više puta tokom intervjua, naš sagovornik je izrazio želju da još ovakvih postrojenja iznikne po Srbiji. Istakao je finansijski i ekološki benefit ovakvog poduhvata, prvenstveno na polju agrara.

Izvor: Bolja zemlja

Naravno, ne koristi se samo biogas u postrojenju „Biogas“, ako možete poverovati. Dobriković nam je pojasnio da ostatak otpada, tzv. post-digestat, takođe ima svoju svrhu. Naime, bilo u tečnom, bilo u čvrstom stanju, dotični može da se koristi kao đubrivo na njivama i poljima. Prema proceni sagovornika, u gotovo svakom pogledu je pomenuti post-digestat potentniji od prosečnog kravljeg stajnjaka, što ga čini izuzetnim pomagalom za razvoj agrarne proizvodnje.

Silaža kukuruza je zasigurno ključni element proizvodnog procesa biogasa, ali nije jedini. Štaviše, kako ističe naš sagovornik, nije ni nezamenjiv. Tokom perioda porasta cene kukuruza prošle godine, veli on, postrojenje je koristilo druge vidove otpada u zamenu za kukuruznu silažu. To je, recimo, uključivalo (i nastavlja da uključuje) silažu drugih kultura, poput ječma i pšenice.

Izvor: Bolja zemlja

Ako posetite naš zvanični YouTube kanal, možete da saznate u detalj šta je još naš sagovornik iz postrojenja „Biogas“ rekao na ovu nadasve interesantnu, ali i po agrar korisnu temu.