Naslovna Moderni agrar i savremena tehnologija Biostimulatori u ponudi firme „Šmek Komerc“

Biostimulatori u ponudi firme „Šmek Komerc“

77
0

Moderni biostimulatori, što je veoma značajno istaći, mogu se komotno primeniti u voćarstvu, vinogradarstvu i povrtarstvu. A kako volimo teme iz modernog agrara, svakako se ovo pokazalo kao idealna prilika da razgovaramo o biostimulaciji. Zahvaljujući dobrim ljudima portala „Dobro jutro“, tu priliku smo dobili i danas.

Izvor: Šmek Komerc – zvanična Instagram stranica

Biostimulatori deluju kao infuzija za biljke pod stresom, a njihova efikasnost u jednoj kulturi se prenosi i na druge. „Šmek Komerc“ je generalni zastupnik i distributer francuske kompanije koja proizvodi biostimulatore za Srbiju. Predstavnik ove kompanije objasnio je njihovu korist za biljke i situacije u kojima se primenjuju.

„Uzrok nastanka i primene biostimulatora su klimatske promene koje dovode do stresa biljke i ona u takvim okolnostima ima problem da se hrani putem korenovog sistema. Kada je takva situacija dolazi do smanjenja rada fotosinteze, jer su noći hladnije, a danju visoke temperature što dovodi do stresa kod biljaka. Najbolji način borbe protiv tog stresa je upotreba biostimulatora. Uvek preporučujem AgrOptim ZENITH. Sa njim nema brige kada ga koristite. Kada ga date biljci, ona ono što ne može preko korena da unese, preko lista to što je u njemu iskoristi u roku od sat vremena. Siguran sam da će folijarna i primena agrostimulatora biti redovna agrotenička mera u godinama koje dolaze“, apostrofirao je predstavnik „Šmek Komerca“.

Izvor: Šmek Komerc – zvanična Instagram stranica

Koji su to biostimulatori u opticaju (i kako doprinose proizvodnji)?

Osim visokih i niskih temperatura, kako sagovornik portala „Dobro jutro“ navodi, problem za nanošenje biostimulatora mogu predstavljati i kiša i grad.

„Visoke temperature su jedna strana klimatskih promena, druga strana su pojava grada i pojava nevremena. Ako najave grad, i kažu biće grad u petak, i mi imamo dva do tri dana da se pripremimo, prskaćemo sa nekim od biostimulatora pre pojave grada,“ naglasio je. „To je važno zato što će biljka usvojiti to u roku od sat vremena, ukoliko je kvalitetan biostimulator, i uneti to u svoj ćelijski sok. Grad će doći, pa će doći. Ne može da se izbegne. Pitanje je koja će biljka lakše krenuti, koja će se brže regenerisati nakon pojave grada. Sasvim sigurno ona koja ima u sebi neku energiju, koja ima hranu, koja ima minerale i vitamine koje smo joj obezbedili sa AgrOptim ZENITH-om“.

Izvor: Šmek Komerc – zvanična Instagram stranica

Prema rečima predstavnika kompanije, u slučaju grada, potrebno je odmah nakon toga ući u njive, voćnjake, povrtnjake i vinograde i primeniti biostimulator.  Predstavnik firme „Šmek Komerc“ izjavio je da, kada dođe do grada, postoji veoma kratak period u kojem se ne može osloniti na zemljište i koren, već je potrebno oslanjanje na usvajanje preko lista.

Delujte brzo!

U nastavku svog obrazloženja, sagovornik preporučuje što bržu primenu biostimulatora AgrOptim ZENITH čim se uđe u parcele i njive. Na taj način bi se biljkama pružila hrana koju ne mogu da usvoje putem korenovog sistema kada su pod velikim stresom. Ističe da AgrOptim ZENITH nema karencu. Upravo to omogućava njegovu upotrebu i pred sam trenutak berbe bez problema.

Izvor: Šmek Komerc – zvanična Instagram stranica

„U vinogradarstvu je slična primena jer biostimulatori primarno utiču na fotosintezu. Fotosinteza je možda i najvažnija stvar u prirodi, ako nema fotosinteze džabe sve ostalo. Kad damo biostimulator biljka ima energiju da radi dužu fotosintezu. Kad ona nema energiju, a ne može da se hrani putem korenovog sistema ona će raditi tri sata. Ako joj date stimulat ona će raditi tri sata i trideset minuta. Tih trideset minuta puta deset dana daje vama kvalitetniji i veći plod, bolje nalivanje zrna i veći briks na kraju krajeva jer šećer dolazi od gore“, zaključuje on.

Izvor: Dobro jutro