Naslovna Poljoprivreda Blag porast cene pšenice na pomolu

Blag porast cene pšenice na pomolu

70
0

Poljoprivrednici danas, u svakom kutku Srbije, se interesuju kakvo je stanje po pitanju cene pšenice i šta se može očekivati. Odgovor je za njih imao Žarko Galetin, ekonomski analitičar iz Novog Sada.

Galetin je o dotičnoj temi podelio par reči na skupu Finansiranje poljoprivrede u 2024. koji je nedavno održan u PKV u Novom Sadu.

Izvor Pixabay

„Ako se posmatra pšenica na svetskom nivou, vest koja bi mogla da obraduje naše poljoprivredne proizvođače u smislu tržišne pozicije pšenice jeste da se na globalnom nivou očekuje za oko deset miliona tona manji ukupan prinos u odnosu na pretpostavljenu potrošnju, što  bi moglo da dovede do blagog porasta cene na svetskom tržištu,“ veli Galetin.

Tema pšenice (i cene iste) ključna po agrar

U uobičajenim okolnostima, ovakav scenario bi bio jasan pokazatelj da bi cena pšenice na svetskom tržištu mogla da poraste i oporavi se od trenutne loše tržišne pozicije. Međutim, tržište se odvaja od uobičajenog obrasca ponašanja, gde se zaključci donose na osnovu odnosa ponude i tražnje, odnosno proizvodnje i potrošnje.

Prema mišljenju Galetina, pšenica se trenutno nalazi u nekom trogodišnjem ili četvorogodišnjem minimumu.

Kada je reč o domaćoj pšenici, pronađeni su alternativni putevi izvoza zbog rusko-ukrajinskog sukoba i zasićenosti evropskog tržišta, posebno ukrajinskom pšenicom. Jedan od tih alternativnih puteva je Italija. Ove okolnosti potvrđuju da se neće ponoviti situacija od pre dve godine i da nećemo ući u narednu godinu sa prevelikim zalihama.

Image by etheriel from Pixabay

Galetin je naglasio da niska cena pšenice najviše zabrinjava naše proizvođače. On ističe da se globalne okolnosti kreću u prilog eventualnom oporavku cene pšenice u nekom trenutku. Međutim, teško je predvideti kada će se to dogoditi. Treba imati na umu da se tržište ponaša nekontrolisano. A to, kako tvrdi Galetin, otežava precizno određivanje tržišnih parametara za donošenje pouzdanih prognoza.

Galetin izražava nadu da će u narednom periodu cena pšenice imati blagi oporavak. Ovo je i te kako važno za domaće proizvođače koji imaju visokokvalitetnu pšenicu.

Izvor: Poljoprivrednik