Naslovna Poljoprivreda Boranija, sezona 2024

Boranija, sezona 2024

61
0

Srpska boranija se već traži. Leti se najviše kupuje sveža, dok se preko cele godine prodaje zamrznuta, kako ističu sami uzgajivači. Oni, uz pijačne prodavce, takođe dodaju da je cena sveže boranije do Petrovdana u padu, a nakon toga počinje da raste. Jun je vreme za drugi setveni rok, a za industrijsku preradu najviše se koriste niske sorte, jer mogu mašinski da se beru.

Pritkare su obično namenjene manjim proizvođačima i hobistima, s obzirom na to da se berba obavlja ručno. Oni koji su imali iskustvo sa branjem boranije sa niskih „kućica“ ili „odžaka“ znaju da je to jedan od zahtevnijih poslova u poljoprivredi, koji se može uporediti sa ručnim vađenjem krompira.

Image by Couleur from Pixabay

Boranija treba da se štiti

Boranija ima visoku nutritivnu vrednost i zauzima značajno mesto u ishrani, ali na njivi je nežna i zahtevna. Povrtari znaju da je potrebno da prođe najmanje četiri godine da bi je sejali na istoj parceli, te da su kalcijum i voda najbitniji za njen rast i plodonošenje.

Boranija posejana u junu ili početkom jula može da se bere i do prvih mrazeva. Međutim, zbog izuzetno toplih i sušnih leta, koja su postala skoro uobičajena, teško je sačuvati najpre cvet i lisnu masnu, a kasnije i rod.

Image by PublicDomainPictures from Pixabay

Institut za povrtarstvo u Smederevskoj Palanci je izjavio da se niske sorte boranije biraju za industrijsku preradu, pre svega zbog mogućnosti mehaničke berbe. Oni su naveli da u kategoriju niskih sorti spadaju one koje dostižu visinu od pola metra. Takođe su istakli da jesenja proizvodnja boranije počinje u junu i julu, a najkasnije do početka avgusta, kako bi mahune bile spremne za berbu u septembru, oktobru i, eventualno, novembru.

Pored osnovnih uslova gajenja, od izuzetne važnosti za dobar prinos je borba protiv korova. Da bi se oni suzbili, treba primeniti integralni koncept. Osim primene preparata, treba poštovati plodored i pravovremenu i pravilnu obradu zemljišta. Pogodna je, jer može da se seje kao postrni usev, da parcele ne bi „dangubile“. Međutim, prilikom planiranja, treba voditi računa o tome da parcela predviđena za ovu mahunarku može da se navodnjava.

Image by annquasarano from Pixabay

Šumadinka i Palanačka rana: sorte boranije za overu

Među sortama kraće vegetacije i „kratkog dana“, ističe se niska, žbunasta šumadinka koja dostiže visinu od najviše 45 centimetara. Njeni cvetovi su ljubičasti, dok su mahune pljosnate, blago povijene i rastu do dužine od 14 centimetara, sa žuto-ljubičastim šarama. Ovaj tip boranije, spadajući u srednjestasnu grupu sorti, zahteva 55 do 60 dana od nicanja do berbe. Pogodna je za organsku proizvodnju, a mali proizvođači je često seju uz kukuruz šećerac radi dodatne podrške zbog obilnog roda.

Dr Milan Ugrinović, viši naučni saradnik u Institutu za povrtarstvo i ratarstvo u Smederevskoj Palanci, ističe da je ova sorta otporna na virus običnog mozaika pasulja i tolerantna prema antraknozi. Preporučuje setvenu normu od 80 do 120 kilograma po hektaru, sa prvom setvom u aprilu ili maju, a drugom u junu ili julu, na razmaku od 5 do 7 puta po 50 centimetara, sa očekivanim prinosom od oko 10 tona po hektaru.

Image by Светлана from Pixabay

Druga sorta, Palanačka rana, takođe pripada niskim sortama, ne prelazi visinu od 40 centimetara. Njen žbun je uspravan i čvrst, srednje bujan, sa svetlozelenim listovima i belim cvetovima. Proizvodi krte i nežne, žute mahune duge oko 14 centimetara, spadajući u ranije sorte sa vegetacionim periodom od oko 55 dana. Drugi setveni rok za ovu sortu je od juna do jula. Otporna je na bolesti, a očekivani prinos po hektaru iznosi od 12 do 16 tona.

Kada je reč o mašinskom branju boranije, dr Ugrinović naglašava važnost određivanja pravog termina. Berba treba da počne kada je oko 75% mahuna zrelo, a proizvođači obično prate vizuelni pregled kako bi odredili pravi trenutak. Prerana ili kasna berba može rezultirati nedozrelim ili prezrelim mahunama lošijeg kvaliteta.

Image by congerdesign from Pixabay

Paulista kontra sunca blista

Interesantna je i niska sorta paulista, koja se ističe po svojim mahunama zelene boje koje zadržavaju svežinu tokom dužeg perioda. Drugi termin setve je u ranom letu, a period vegetacije iznosi od 75 do 80 dana. Ova sorta je prikladna za masovnu industrijsku proizvodnju jer se može mašinski brati, a izuzetno dobro podnosi sušu i visoke temperature.

Još jedna popularna niska sorta je rezi boranija, koja dostiže visinu do pola metra i ne zahteva dodatnu potporu. Njene žute mahune, dužine oko 12 centimetara, kontinuirano sazrevaju tokom kasne jeseni, omogućavajući produženu sezonu berbe. Otporna je na većinu virusnih i bakterijskih oboljenja, te je odlična kako za svežu upotrebu tako i za zamrzavanje.

Image by LoggaWiggler from Pixabay

Boranija preferira sunčana mesta, posebno tokom ranih faza rasta, cvetanja i formiranja plodova. Ako je izložena senčenju, plodovi mogu postati izduženi. Biljka uspešno reaguje na jake sunčeve zrake tako što listove okreće prema položaju sunca. Ujutru i uveče, listovi su usmereni prema suncu, dok su u podneva nagnuti, što pomaže biljci da se zaštiti od prevelikog zagrevanja. Neke od pritkara ne smetaju senčenje, čineći ih pogodnim za sadnju zajedno sa kukuruzom.

Izvor: Dobro jutro