Naslovna Blog Brašno od žira (da, lepo ste pročitali naslov – Brašno. Od žira.)

Brašno od žira (da, lepo ste pročitali naslov – Brašno. Od žira.)

89
0

Sećate se Pavla Šojića? Naravno da se sećate. Pisali smo o ovom čoveku sa Kosmaja već ranije, o njegovim proizvodima od žira. Pisali smo nadugačko i naširoko. I naravno, kada je nešto toliko dobro, valja mu se vratiti. I evo, vraćamo mu se.

Izvor: ŠKAP Bilje Zdravlje – zvanična Instagram stranica

Preciznije, ekipa portala „Dobro jutro“ je obišla ovog vrednog proizvođača ne bi li porazgovarali o brašnu spravljenom upravo od žirova. Podjednako fascinirani ovim proizvodom poput nas, čelnici portala su porazgovarali sa Šojićem o ovom proizvodu, a i drugim žirovitim temama.

Četvrt veka žira

Za početak, Šojić je obrazložio istorijat svog poslovanja sa žirom i proizvodima od istog. „Moja firma se bavi proizvodnjom brašna od žira 25 godina,“ s ponosom naglašava Šojić. „U sve što se pravi od pšeničnog i kukuruznog brašna, i ostalih žitarica, dodaje se brašno od žira i onda se taj proizvod obogaćuje. Velika razlika je između kafe i brašna. Kafa je termički obrađena i ona ima drugu namenu. Brašno je bez termičke obrade i zadržava kompleks „B“ vitamina i sve ostale minerale kojih ima i u kafi, samo što je kod brašna malo manja koncentracija minerala nego kod kafe“.

Izvor: ŠKAP Bilje Zdravlje – zvanična Instagram stranica

Kako naglašava, u njegovom brašnu postoji doza gorčine, a dotična je dobijena od tanina. „Sve zavisi od žira. Najviše se koristi cer, koji je jako opor i sa velikom količinom tanina. Ja koristim uglavnom lužnjak, koji je sa malom količinom tanina, skoro da se i ne oseća,“ apostrofira Šojić.

Preciznije, nešto više od četvrt veka

Prema rečima ovog neumornog Kosmajca, osim tanina žir u sebi ima zdrave masti. Samim tim je, kako Šojić veli, odličan za ishranu ljudi, ali i stoke. „Za vreme vladavine porodice Obrenović Srbija je bila najbogatija sa izvozom mesa u Nemačku i Austriju, zahvaljujući svinjama koje su se hranile žirom. On u sebi ima tzv. zdrave masti,“ dodaje on.

Izvor: ŠKAP Bilje Zdravlje – zvanična Instagram stranica

Zbog tih zdravih masti, ovo brašno je dobro dodavati u sva jela koja imaju zapršku. Prema Šojićevim izjavama, brašno od žira je bez termičke obrade. Uz to, naglašava on, dotični proizvod se komotno može dodavati u sva jela.

„Recimo, ako spremate pasulj, kad je kuvan umesto zaprške možete dodati brašno od žira koje ne treba da se obrađuje termički.  Dobićete jako ukusan pasulj koji će imati malo tamniju boju od onog sa klasičnom zaprškom,“ dodaje Šojić. „Kada pravite musaku, stavite red krompira, red fila, dok ne završite. Stavite preko foliju, pa kad je skoro pečeno uzmete jaja, mleko i brašno od žira, izmešate i prelijete preko musake, pa pustite da se zapeče. Jako je ukusna i sočna. U sva jela se može dodavati brašno od žira, ne samo u pekarske proizvode. Kada pravite kiflice od belog brašna, one su slatke ali ukusno prazne, a kad jedete kiflicu od žirovog brašna vi imate puna usta. Ili, recimo, vanilice. Sve ono što se radi u pekarskoj industriji radi se i sa žirom“.

Izvor: Dobro jutro

Pogledajte i: Kafa od žira: zdrava alternativa bez kafeina