Naslovna Poljoprivreda Mehanizacija Brnabić: Brzi internet u svim srpskim selima

Brnabić: Brzi internet u svim srpskim selima

203
0

Sve škole Srbije su povezane na brzi internet, a plan je da se umreži cela zemlja i da se najmlađima pruži najbolje u savremenoj edukaciji, poručila je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić tokom svoje posete Prijepolju. Uz predsednicu vlade, u poseti opštini Prijepolje bili su i ministar informisanja Mihailo Jovanović i ministarka prosvete Slavica Đukić-Dejanović.

Izvor: Ministarstvo informisanja i telekomunikacija
Foto: Marina Jančević

Brzi internet ostvarivi cilj do 2025.

Digitalizacija i obrazovanje, kako ističu predstavnici Vlade Srbije, su jasno postavljeni kao prioriteti od velikog značaja. Shodno tome realizovan je projekat „Povezane škole – Koraci ka budućnosti“. Prezentacija ovog ključnog projekta održana je u Domu kulture u Prijepolju. Karavan Digitalne ekspedicije i izložbu primera primene digitalnih tehnologija u obrazovanju obišla je predsednica Vlade Brnabić lično.

U njenoj izjavi za medije, istakla je važnost ovog projekta po naše najmlađe. „Ovo je projekat koji znači ulaganje u najmlađe, a samim tim i u našu budućnost. Počeli smo 2018. godine i nije bilo lako. Snalazili smo se na razne načine kako bi obezbedili sva neophodna sredstva,“ naglasila je predsednica Brnabić. „Ali sve je vredelo. Sada kad smo sve to uspeli povezali smo svaku srpsku školu na brzi internet. I to je od nemerljivog značaja za našu decu, za naše buduće naučnike.“

Izvor: Pixabay

Podsećamo da je uvođenje interneta u srpska sela aktivno obavljan tokom 2023. godine, gde su predstavnici Ministarstva informisanja i telekomunikacija obilazili seoske škole. U ovim ustanovama, sem širokopojasnog brzog interneta, kolektivi su dobili i besplatne laptop računare. Resorni ministri su izjavili da je cilj povezati preko 700 sela sa 4.700 km optičkih trasa.

Prijepolje umreženo

Premijerka je u nastavku izjave rekla da ovde nije kraj i da se nastavlja aktivno ulaganje u digitalizaciju u svakom segmentu u zemlji. „Puno mi je srce kad vidim decu u srpskim selima šta sve znaju, koliko brzo uče. To nam govori da radimo dobru stvar i da smo na pravom putu,“ izjavila je Brnabić. „Mi smo tu da im obezbedimo uslove da mogu stati rame uz rame sa svojim vršnjacima iz čitavog sveta. Da mogu jednako sa njima da se takmiče na mnogim nadmetanjima u svetu. Naš cilj jeste da do 2025. godine 90% teritorije Srbije bude pokriveno brzim internetom. Za to ćemo izdvojiti još 250 miliona.“

Prvi čovek opštine Prijepolje Drago Popadić je tom prilikom istakao da je brz internet dobilo i preko 6.000 stanovnika opštine u 11 naselja, što je takođe veliki korak napred za meštane. „Prijepolje polako izlazi iz okvira nerazvijenog područja u Srbiji. Zahvaljujući velikom broju realizovanih, ali i planiranih investicija, dobijamo putnu infrastrukturu, dobijamo mogućnost za nove digitalne puteve. I to je sve od ogromnog značaja za stanovništvo ovog kraja,“ zaključio je Popadić.

Izvor: RINA

Pogledajte i: 500 miliona evra za brzi internet u srpskim selima