Naslovna Poljoprivreda Broj krava tovnih rasa za priplod raste

Broj krava tovnih rasa za priplod raste

68
0

Vojvođanski uzgajivači krava tovnih rasa tvrde da broj grla za priplod neprestano raste, kako navode poslednje brojke. U Utrinama, na teritoriji opštine Ada, udruženja uzgajivača tovnih rasa goveda i tovljača, „Kasum“ iz Gunaroša i „Agroprofit“ iz Novog Sada, planiraju organizaciju poslovnog skupa farmera iz Srbije posvećenog tovnom stočarstvu, zakazanog za 9. i 10. februar.

Od 2010. godine, ovi uzgajivači beleže konstantan porast broja priplodnih krava tovnih rasa. Zahvaljujući pomenutim udruženjima, sada imamo najveće farme angusa, hereforda i šarolea u celom regionu, dok se takođe povećava i broj krava limuzin rase.

Foto: Pixabay

Predsednik „Agroprofita“ Čedo Keco izjavio je za „Dnevnik“ da trenutno imamo između 15.000 i 17.000 krava ovih rasa, dok je 2010. godine broj grla hereforda bio svega 475. Keco ističe da se ove rase uspešno gaje u više od 430 naselja u Srbiji, uključujući i salers, belgijsko plavo goveče i braon svis. On je takođe napomenuo da je primećeno da su farmeri u Srbiji nedavno dobili najveće podsticaje u regionu, što predstavlja značajnu podršku oporavku govedarstva u celini.

Diskusija o grlima za priplod na poslovnom skupu

Organizatori skupa su pozvali stočare da prisustvuju stručnom skupu i procene koje mere su im potrebne, a koje bi trebalo da preuzme država. Udruženja će na skupu predstaviti analizu potencijalnih kupaca junećeg mesa iz Srbije. Naknadno će predstaviti tom prilikom i predloge usklađivanja javnog nastupa na tržištu tovljača iz Mađarske i Hrvatske.

muzne krave
foto: B. Zdravković

Na sastanku će takođe učestvovati i stočari iz Mađarske, Hrvatske i Slovačke, koji će podeliti svoja iskustva u radu svojih udruženja, komora i državnih institucija. Raspravljaće se o mogućnostima pronalaženja tržišta, povećanju broja priplodnih grla i unapređenju prodaje prirodne junetine, kako to propagira udruženje „Agroprofit“.

Proizvođačka grupa će razmotriti zakonsku regulativu i druge prateće propise koji se odnose na govedarstvo. Takođe će biti ponovljeni predlozi u vezi sa formiranjem novog Ministarstva poljoprivrede, posebno u pogledu isplate podsticaja. Organizatori su istakli da nekoliko farmi još uvek nije primilo najavljeni novac za preko 2.000 grla. A takođe su izneli nezadovoljstvo što osnovna premija za krave nije povećana sa 40.000 na 50.000 dinara.

visokomlečne Holstein krave

Stočari iz ove proizvođačke grupe takođe izražavaju ozbiljne primedbe na rad dela odgajivačkih organizacija koje ne obavljaju poslove potpuno i pravovremeno. Postoji nesigurnost među farmerima u vezi sa tim ko rukovodi i kome odgovaraju određene službe. Ovo je naročito izraženo u vezi sa izborom veterinara za svoju farmu. Oni se, kako navode, stočarima nametnu putem državne administracije. Ipak, ističu da postoje i primeri dobre prakse i saradnje sa ovim službama. To se lako uočava kroz efikasnost i kvalitet prijava za podsticaje.

Izvor: Dnevnik

Prethodni tekstTalog od kafe kao građevinski materijal? Da, interesuje nas kako.
Sledeći tekstKoja su nova pravila za zakupce njiva?