Naslovna Moderni agrar i savremena tehnologija Brzi internet od sada i u selu Polatna kod Žabara

Brzi internet od sada i u selu Polatna kod Žabara

52
0

Selo Polatna kod Žabara je 190. selo u Srbiji koje je priključeno na brzi internet, a traju i intenzivni radovi u još 112 sela ka istom cilju. Ovo je izjavio ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović upravo u Polatni tokom ceremonije ugrađivanja interneta.

Izvor: Ministarstvo informisanja i telekomunikacija

Ministarstvo je izvestilo da je istaknuto kako je uvođenje brze internet konekcije u ruralne oblasti Srbije, odnosno razvoj širokopojasne telekomunikacione infrastrukture, od vitalnog značaja. Glavni cilj je povezivanje kućanstava i udaljenih odeljenja osnovnih škola na brzi internet. Jovanović je dodao da prva faza ovog programa obuhvata izgradnju otprilike 4.700 kilometara optičkih kablova, koji će pokriti oko 700 ruralnih naselja, približno 120.000 domaćinstava i oko 730 škola.

Brzi internet opcija za svako naselje u Srbiji

Završetkom druge i treće faze ovog programa, koje se predviđa do kraja 2025. godine, kako je istaknuto od strane ministra, preko 99 posto domaćinstava u Srbiji će imati pristup fiksnom optičkom internetu.

Izvor: Ministarstvo informisanja i telekomunikacija

Jovanović je takođe istakao da je u okviru projekta „Povezane škole“, koji je Ministarstvo završilo prošle godine u opštini Žabari, uspešno okončana izgradnja lokalne računarske mreže u šest osnovnih škola. Pritom su sva 14 mesta osnovnih škola i njihova odvojena odeljenja povezana na Akademsku mrežu Srbije (AMRES).

„Uvođenjem brzog interneta u selima, otvaramo nove mogućnosti i perspektive za ljude koji žive u ruralnim predelima. Elektronska uprava, digitalni udžbenici, elektronski dnevnik, časovi informatike i računarstva, kao i raznovrsni digitalni sadržaji su sada dostupni ne samo u urbanim sredinama, već i u selima širom Srbije,“ apostrofirao je.

Izvor: Ministarstvo informisanja i telekomunikacija

Kako je istaknuto od strane Jovanovića, mogućnost pristupa brzom internetu transformiše način učenja i rada. Ali sem toga i omogućava stanovnicima ruralnih oblasti da iskoriste nove poslovne prilike putem elektronske trgovine.

„Takođe, priključkom na internet omogućen je i pristup televiziji. Odnosno, multimedijalnim sadržajima, brojnim televizijskim kanalima, zabavnim i naučnim programima, sportu i filmskim sadržajima. Kao i uslugama fiksne telefonije,“ dodao je ministar.

Photo by Thomas Jensen on Unsplash

Jovanović je takođe naglasio da u selu Polatna već 29 domaćinstava ima pristup internetu. Ima ga i izdvojeno odeljenje osnovne škole „Heroj Rosa Trifunović“, koje će ubuduće moći da koristi digitalne nastavne materijale. Ministarstvo informisanja i telekomunikacija je u svom saopštenju takođe istaklo da je opremilo OŠ „Heroj Rosa Trifunović“ u selu Polatna sa laptop računarom i štampačem.

Izvor: AgroTV