Naslovna Moderni agrar i savremena tehnologija Brzi internet sada u 80 sela

Brzi internet sada u 80 sela

177
0

Selo Panonija kod Bačke Topole je konačno dobilo brzi internet. Ministar informisanja i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije Mihailo Jovanović je obišao ovo selo povodom ovog događaja.

U ovom naselju, navodi ministar Jovanović, su završeni radovi na izgradnji širokopojasne telekomunikacione infrastrukture. Samim tim, prve kuće u selu su dobile internet na nivou onog u velikim gradovima. Dodao je da je Panonija 80. selo u Srbiji koje je dobilo brzi internet. Zahvaljujući dotičnoj inicijativi, posebno je apostrofirao, je na novu telekomunikacionu infrastrukturu već povezano bezmalo 26 domaćinstava.

Izvor: Ministarstvo informisanja i telekomunikacija
Foto: Marina Jančević

Srpski rural i brzi internet

U nastavku izjave, ministar Jovanović je istakao da je Ministarstvo dosad omogućilo pristup brzom internetu za otprilike 50.000 građana širom Srbije. Trenutno se, kako ističe, provode radovi u čak 175 sela u kojima živi više od 80.000 stanovnika. Ovo će dalje unaprediti pristup internetu u ruralnim područjima.

Ministar je naglasio da je usvajanjem Zakona o elektronskim komunikacijama krajem aprila ove godine, brzi širokopojasni internet postao pristupačan svima kao univerzalna usluga. Takođe, ovim zakonom predviđene su naknadne podsticajne mere. One će obezbediti da svako domaćinstvo ima pristup brzom internetu.

Photo by Compare Fibre on Unsplash

Prema njegovim izjavama, cilj je da se do kraja 2025. godine omogući brzi internet sa brzinom od preko 100 megabita u sekundi i da se poveže više od 700 sela, obuhvatajući preko 120.000 domaćinstava. U ovu svrhu će biti izgrađeno više od 4.700 kilometara optičkih kablova. Ovaj napor ima za cilj obezbeđivanje pristupa uslugama e-uprave, digitalnom obrazovanju i digitalnom sadržaju, čak i u udaljenim ruralnim školama u Srbiji.

Dodatno, ovim se podstiče pokretanje poslovanja i olakšava upotreba elektronske trgovine kako bi poljoprivredni i drugi proizvodi bili dostupni putem interneta u svakom trenutku. Takođe se omogućava pristup raznovrsnom multimedijalnom sadržaju, uključujući stotine televizijskih kanala, zabavne i edukativne programe, sportske i filmske sadržaje, kao i fiksnu i mobilnu telefoniju. U okviru posete selu Panonija, Jovanović je takođe uručio laptop računare Osnovnoj školi „Bratstvo jedinstvo“.

Izvor: AgroTV

Pogledajte i: Brzi internet u 700 sela do 2025. godine