Naslovna Moderni agrar i savremena tehnologija Brzi internet: selo Donji Mušić blagosloveno fiberoptikom

Brzi internet: selo Donji Mušić blagosloveno fiberoptikom

104
0

Selo Donji Mušić je najnovije na listi srpskih naselja gde je uveden brzi, širokopojasni internet u prve kuće i u osnovnu školu. Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović i predsednik opštine Mionica Boban Janković obišli su selo povodom završetka radova na izgradnji širokopojasne telekomunikacione infrastrukture.

Izvor: Ministarstvo informisanja i telekomunikacija

Brzi internet, svima i svuda

Tom prilikom, Jovanović je objavio da je Donji Mušić postao 208. selo u Srbiji koje je dobilo pristup brzom internetu. To će omogućiti 65 učenicima osmog razreda izdvojenog odeljenja osnovne škole „Milan Rakić“ u Donjoj Toplici da imaju pristup digitalnoj nastavi, časovima informatike i računarstva, kao i digitalnim udžbenicima. Takođe, 28 domaćinstava već ima pristup internetu.

„Pored đaka iz Donjeg Mušića, izdvojeno odeljenje pohađaju i učenici iz okolnih sela Virovca, Vrtiglava, Gornjeg Mušića, Velikih Marišta i Nanomira,“ naglasio je ministar. „U 208 sela do kojih smo do sada doveli optičku telekomunikacionu infrastrukturu živi približno 90.000 stanovnika i oni sada mogu da koriste elektronsku upravu, eAgrar, elektronsku trgovinu, ali i da prate na stotine televizijskih kanala“.

Izvor: Ministarstvo informisanja i telekomunikacija

Ministar Jovanović je istakao da prva etapa ovog plana obuhvata izgradnju približno 4.700 kilometara optičkih mreža. Dotičnim će biti pokrivena oko 700 ruralnih naselja, blizu 120.000 domaćinstava i oko 730 škola. Dodao je da će se završetkom druge i treće faze do kraja 2025. godine uspeh biti primetan. Naime, preko 99% domaćinstava u Srbiji će imati pristup fiksnom optičkom internetu brzine preko 100 Mbps, prema saopštenju Ministarstva.

Prema njegovim rečima, recentno je završena izgradnja lokalne računarske mreže u šest osnovnih i srednjih škola u Mionici kroz projekt Povezane škole. Podsećamo, ove poduhvate je Ministarstvo završilo prošle godine. Takođe, 17 objekata osnovnih škola i njihovih izdvojenih odeljenja je povezano na Akademsku mrežu RS (AMRES).

Izvor: Ministarstvo informisanja i telekomunikacija

Konačno bolji uslovi za najmlađe

Predsednik opštine Mionica, Boban Janković, istakao je da će učenici u izdvojenom odeljenju u Donjem Mušiću sada imati unapređene uslove za nastavu i obrazovanje.

On je takođe istakao da su učenici te škole uspeli da se plasiraju na republičko takmičenje u Beogradu koje će se održati u aprilu. Istakao je da Mionica ima svetlu budućnost. Kako je naglasio, na lokalnoj zajednici je da podrži decu i osigura im što kvalitetnije uslove. Janković je izjavio da je plan da se kroz Centar za obrazovanje i razvoj uvede i škola robotike. Naknadno je naglasio kontinuirana ulaganja u obrazovanje i edukaciju dece uz podršku države.

Izvor: Ministarstvo informisanja i telekomunikacija

Prethodno, ministar Jovanović i predsednik opštine Mionica posetili su Centar za obrazovanje i razvoj u Mionici. Tamo je učenik OŠ „Milan Rakić“, Ognjen Popović, predstavio zajedničko idejno rešenje tima u kategorijama programiranja drona i mBota na smotri „Znanjem za budućnost“. Ovom prezentacijom su se kvalifikovali za republičko takmičenje.

Tim, uz Ognjena, čine učenici Veljko Dikić, Nikola Jovanović i Matea Čitaković. Poseti OŠ „Milan Rakić“ u selu Donji Mušić prisustvovali su i predstavnici Telekoma Srbija i Rooaming Networks. Ministarstvo informisanja i telekomunikacija opremilo je školu štampačem i pratećom opremom za računare.

Izvor: AgroTV