Naslovna Mehanizacija Brzi internet u Plavce! Čak 104 sela širokopojasno pokrivena

Brzi internet u Plavce! Čak 104 sela širokopojasno pokrivena

112
0

SajbeRural se nastavlja u Srbiji, a po saopštenju Ministarstva informisanja i komunikacija, selo Plavce je 104. selo po redu da dobija brzi internet. Ministar Mihailo Jovanović obišao je ovo selo kod Bojnika, u kojem su u tom trenutku završeni radovi na izgradnji širokopojasne komunikacione infrastrukture.

Jovanović je naglasio da je Plavce sada 104. selo u Srbiji s pristupom brzom internetu, dok se u 174 sela širom zemlje trenutno obavljaju intenzivni radovi.

Izvor: Ministarstvo informisanja i komunikacija

Ministar je informisao da 14 domaćinstava u Plavcu već ima pristup internetu. Pritom, izdvojeno odeljenje Osnovne škole „Stanimir Veljković – Zele“ u ovom mestu, koje pohađa 11 učenika, sada može koristiti digitalnu nastavu.

On je najavio planove da do kraja 2024. godine ukupno osam sela u opštini Bojnik dobiju brzi internet. Istakao je tim povodom strateški značaj Projekta razvoja širokopojasne telekomunikacione infrastrukture u ruralnim delovima Republike Srbije.

Izvor: Ministarstvo informisanja i komunikacija

Brzi internet se brzo širi

Prema njegovim rečima, glavni cilj ovog projekta jeste izgradnja potrebne infrastrukture kako bi se povezala izdvojena odeljenja osnovnih škola i domaćinstva na brzi internet.

Prva faza ovog plana uključuje postavljanje oko 4.700 kilometara optičkih trasa za više od 700 ruralnih naselja. To uključuje približno 120.000 domaćinstava i otprilike 730 škola. Druga i treća faza su predviđene da se završe do kraja 2025. godine. Završetkom istih, više od 99% domaćinstava u Srbiji će imati pristup brzom fiksnom internetu. Domaćinstva će se služiti internetom sa brzinama većim od 100 Mbps, kako je objasnio ministar.

Photo by Lars Kienle on Unsplash

Jovanović je naglasio da će uvođenje brzog interneta u ruralna područja pružiti novi set mogućnosti za lokalno stanovništvo. To uključuje i pristup elektronskoj upravi. Sem toga, moći će se služiti digitalnim udžbenicima, elektronskim dnevnicima, nastavi informatike i računarstva, kao i raznovrsnim digitalnim sadržajima.

„Ovo označava ne samo promenu u načinu na koji učimo i radimo, već nam otvara vrata i za nove poslovne mogućnosti. Nova era komunikacije omogućava korišćenje multimedijalnih sadržaja. Dakle, brojne televizijske kanale, zabavni i naučni program, sportski i filmski sadržaj, kao i usluge fiksne i mobilne telefonije,“ istakao je ministar Jovanović. Treba naglasiti i da su tokom posete selu Plavce, Osnovnoj školi „Stanimir Veljković – Zele” uručeni laptop računar, štampač, projektor i platno.

Izvor: Ministarstvo informisanja i komunikacija, AgroTV