Naslovna Poljoprivreda Čačak: Dodeljeni konačno ugovori poljoprivrednicima!

Čačak: Dodeljeni konačno ugovori poljoprivrednicima!

148
0

Gradonačelnik grada Čačka Milun Todorović dodelio je danas poljoprivrednicima sa teritorije grada ugovore za podsticajne mere u poljoprivredi. Dotični ugovori važe za 2023. godinu, a za njih je izdvojeno 67.500.000 dinara.

„Ugovori su dodeljeni za devet traktora, mladi poljoprivrednici kupili su 21 poljoprivredno zemljište, 250 priključaka. Ako gledamo sve ukupne subvencije za ovu godinu to je 95 miliona dinara. Od 521 ugovora, 321 odnosi se na direktne subvencije, 220 ugovora za đubrivo koje je na tržištu veoma poskupelo. Zbog osetnog poskupljenja đubriva na tržištu doneli smo odluku da se ta sredstva potpuno amortizuju, kako poljoprivrednici ne bi osetili to poskupljenje, nego da čak budu i na dobitku,“ apostrofirao je gradonačelnik Todorović.

Foto: Pixabay

Ugovori podsticaj poljoprivrednicima za dalje

U nastavku izjave, apostrofirao je  da će naredne godine biti uvedene nove mere kao pomoć voćarima. Prednost imaju oni agrarni delatnici koji se bave proizvodnjom jabuke i kajsije.

„Ove godine su voćari veoma oštećeni zbog različitih vremenskih nepogoda, nažalost mnogo mali procenat voćara i povrtara osigurava svoje zasade tako da ćemo naredne godine uvesti novi meru, a to je 100 odsto povraćaja za sadnju šljiva i kajsija jer to su dve najzastupnije vrste voća na našem području,“ dodao je prvi čovek Čačka.

Foto: Pixabay

U proteklih sedam godina, grad Čačak je beležio značajna povećanja u svom proračunu namenjenom sektoru poljoprivrede, sa čak četiri puta većim iznosom u odnosu na početak ovog sedmogodišnjeg perioda. „Kroz subvencije osnažujemo naš Agronomski fakultet i Institut za voćarstvo jer je zaista veoma važno da radimo analizu zemljišta, nas Institut da kao i do sada bude uključen u sve te radnje, a naravno i Agronomski fakultet sa novom laboratorijom koja je donacija NIS-a, to je investicija vredna devet miliona dinara, juče smo potpisali taj ugovor, da naš fakultet bude prepoznatljiv i da bude u svrsi poljoprivrede,“ dodao je gradonačelnik.

Šta vele Čačani?

Finansijski podsticaji koje obezbeđuje Vlada Republike Srbije predstavljaju značajan izvor podrške za poljoprivrednike sa područja grada Čačak. Dodatne subvencije od strane lokalne samouprave naknadno doprinose održivosti njihovih poljoprivrednih aktivnosti.

Foto: Freepik/wirestock

„Malo se bavim stočarstvom u poljoprivredi, malo i voćarstvom i povrtarstvom, konkurisao sam za junice i poljsku kosu. Subvencije mnogo znače, znače da pomognu seljaku“, istakao je jedan poljoprivrednik iz Vujetinaca. Njegov kolega iz Prijevora se takođe oglasio. „Bavim se klanjem i pečenjem prasića, konkurisao sam za šurilicu za prasiće i platio sam je 485.000 dinara, trebalo bi da povraćaj bude 50 odsto, ali svaka pomoć nam dosta znači”, izjavio je.

Izvor: Glas Zapadne Srbije

Prethodni tekstIzrael kupuje smrznuto voće i povrće – potencijalna poslovna prilika za Srbiju
Sledeći tekstOtvoren Međunarodni sajam turizma i seoskog turizma