Naslovna Poljoprivreda Čadež: „Srbija i region novi lideri na polju vina!“

Čadež: „Srbija i region novi lideri na polju vina!“

390
0

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež izjavio je juče da su Srbija i region ocenjeni kao budućnost svetskog vinarstva. Dodao je da je ovo bila ocena čuvenog specijalizovanog magazina posvećenog vinu i svojevrsne rejting agencije „Falstaf“. Dotičnu izjavu je podelio sa javnošću ovodom otvaranja drugog sajma vina, hrane i turizma „Vinska vizija Otvorenog Balkana“ u Beogradu.

Gostujući na RTS-u, Čadež je izjavio da će „Vinska vizija Otvorenog Balkana“ na Beogradskom sajmu trajati do 19. novembra i okupiti oko 600 izlagača, kao i više od 450 profesionalnih kupaca iz različitih delova sveta, s različitih kontinenata. On je naglasio da su privrednici već putem specijalizovane platforme PKS zakazali 4.000 bilateralnih sastanaka sa potencijalnim partnerima.

„Najveći evropski kupci, poput norveškog ‘Vinmonopolet’, britanskog ‘Novel Wines’, zatim ‘United Stars Corporation Group’ iz Кanade, ‘Merit Importadora’ iz Brazila i drugi, dolaze ovde da naprave posao. Ne postoji zemlja koja nije poslala svog najvećeg predstavnika da razgovara sa našim vinarima. Beograd je od danas svetski centar vina i očekujemo veliki broj posetilaca,“ apostrofirao je predsednik PKS-a.

Čadež o prestižu sajma

Čadež je pozvao sve ljubitelje vina da posete Beogradski sajam od sutra do nedelje. Istakao je da će prvi dan sajma biti rezervisan za profesionalne kupce i zvanice.

Roze (Foto: Pixabay)

Naglasio je da na sajam dolaze i renomirana svetska imena u ocenjivanju vina, somelijeri, a da će se, osim vina, održati i prateće manifestacije poput izložbi hrane, rakije, začina, gastronomskih takmičenja i predstavljanja turističkih potencijala.

Podsetio je da je inicijativa „Vinska vizija Otvorenog Balkana“ dobila podršku predsednika Srbije Aleksandra Vučića, premijera Albanije Edija Ramea i premijera Severne Makedonije Dimitra Kovačevskog. Takođe, istakao je uspešno učešće PKS na Veb samitu u Lisabonu. Tamo su, tvrdi on, ostvareni značajni kontakti sa vodećim svetskim stručnjacima u oblasti startapa.

Foto: Pixabay

„Povezali smo se sa našom inovativnom zajednicom od oko 400 ljudi koji su bili tamo. I već od sutra sa njima krećemo u pripremu i razgovore o organizaciji Srpskog startap ostrva na sledećem Web samitu,“ deklarisao je Čadež. „Privredna komora će u proleće 2024. u Beogradu, sa svetskom startap zajednicom Genom, organizovati veliki događaj. A biće reči i o mogućim operacijama iz Srbije.“

Izvor: Beta