Naslovna Poljoprivreda Stočarstvo i pčelarstvo Cena meda 2: Maloprodajni momenti

Cena meda 2: Maloprodajni momenti

75
0

U svojoj analizi proizvodne cene meda 2011. godine, Savez pčelarskih organizacija Srbije je naišao na neke interesantne podatke. U nastavku teksta saznajemo kakvo je stanje sa cenom ovog proizvoda u maloprodaji.

Foto: Freepik/prostooleh

Prometovanje meda u detalj…opet

Što se tiče maloprodajne cene, naveli su da je trenutno veća nego 2011. godine za 125% (bila je 4 evra, a sada je 9), dok je prosečna velikoprodajna cena bila 2,8 evra, a sada je 3,2 evra, odnosno veća za 14,3%.

„Naravno, sve to nam ništa značajno ne pomaže, jer je u međuvremenu i evro značajno devalvirao. Jer ono što ste nekad mogli da kupite za 1 evro, odavno više ne možete. To je posledica globalnih ekonomskih strukturnih pomeranja zbog velikog broja kriza (korona, pravi i ekonomski ratovi…)“ naglasili su u SPOS-u.

Foto: Pixabay

Za tuce godina malo promena

U nastavku izjave, čelnici SPOS-a su istakli kako je kalkulacija je istovetna kao i pre 12 godina. Jedina je razlika što su tokom ove kalkulacije koristili trenutne cene. Pritom, kako navode, svako će cifre tumačiti onako kako on smatra da treba.

„Ono što je sigurno, to su procenti, i oni su tačni,“ navode oni. „Ali, promenilo se dosta toga. Pitanje je da li profesionalac u ovakvim klimatskim uslovima danas može da postigne prosečan prinos na pčelinjaku od 32 kg kroz više godina. Uslovi pčelarenja su sve gori, prinosi sve manji, a troškovi rastu.“

Foto: Pixabay

Kao primer, SPOS-ovci ističu da je u kalkulaciji računato svega 5 kg šećera po košnici za dohranu pčela pred zimu. „A nažalost, praksa pokazuje da usled klimatskih promena nekada ta cifra prelazi i 10 pa čak i 15 kilograma pojedinih godina,“ dodaju.  „Jer između glavnih paša u prirodi sve češće ne da nema ničega, nego pčele ne uspevaju da sakupe ni onoliko meda koliko im je potrebno da održe sebe u životu. I eto, ako u takvoj godini dodate samo 10 kg šećera za dohranu pčela pred zimu, već ste podigli trošak po košnici za oko 10 evra. I cela kalkulacija se dramatično menja. Dobijete sasvim druge i to jako negativne cifre.“

U trenutku obračuna 2011. godine nisu postojale subvencije po košnici, za koje se SPOS izborio 2013. godine, koje od ove godine iznose 1.000 dinara po košnici (oko 8,5 evra), pa bi gore navedeni trošak po košnici od 114,81 evro trebalo umanjiti za tih 8,5 evra, što iznosi 106,31 evra.

Izvor: AgroTV

Pogledajte i: Proizvodna cena meda zabeležila porast od 43%