Naslovna Poljoprivreda Cena mleka u svetu: šta nam kažu trendovi?

Cena mleka u svetu: šta nam kažu trendovi?

73
0

Da li vas zanimaju kretanja po pitanju cene mleka na svetskom tržištu? Ukoliko je to slučaj, obratite dobro pažnju u narednim pasusima. Naime, krajem februara, kompanija IFCN (International Farm Comparison Network), koja prati ekonomske aspekte proizvodnje mleka u preko 100 zemalja širom sveta, objavila je pregled globalne situacije u poslednjih 12 meseci. Navodeći da je cena sirovog mleka, prilagođena na 4% mlečne masti i 3.3% proteina (SCM indeks korekcije), porasla za 6.8% u odnosu na isti period prethodne godine, dostigavši nivo od 43.7 USD / 100kg sirovog mleka.

Foto: Pixabay

Pregled po regionima pokazuje najmanji rast cene u Novom Zelandu od 4.9%, zatim SAD sa rastom od 5.5%, dok su članice EU zabeležile najveći skok cene od 9.6%.

Kretanja oko mleka (i šta ovo znači po ekonomiju u globalu)

Iako su cene sirovog mleka porasle, globalna proizvodnja mleka u ovom trenutku stagnira. Pritom, treba pomenuti koliko je zapravo primetno i opadanje tražnje. Ovo, svakako, rezultira odsustvom značajnih promena na tržištu ponude i potražnje, navode stručnjaci.

Image by prostooleh on Freepik

Ono što definitivno raduje proizvođače mleka širom sveta jeste trend pada cena hraniva. Naime, dotična naveliko padaju za bezmalo 4.5%. Naravno, i te kako se očekuje da će taj trend nastaviti, premda je malo verovatno da će dostići nivo iz perioda 2015. do 2020. godine. Inače, ovo je slučaj uprkos velikoj ponudi žitarica iz Ukrajine.

IFCN upozorava, posebno poljoprivrednike u EU, da se mogu očekivati povećani troškovi proizvodnje, posebno zbog propisa koji se odnose na ekologiju, dobrobit životinja i upravljanje zemljištem. Situacija se, naravno, razlikuje od zemlje do zemlje. Na primer, Holandija, koja ima 1.6 miliona goveda i ostvaruje velike tržišne viškove, planira (i finansira) smanjenje proizvodnje. U toj zemlji, ako se farmer odluči za prestanak proizvodnje, dobija adekvatnu novčanu nadoknadu, ali uz uslov da se više ne bavi proizvodnjom na teritoriji EU.

Izvor: Poljoprivrednik