Naslovna Poljoprivreda Cena prasadi za 60% veća od prošlog meseca!

Cena prasadi za 60% veća od prošlog meseca!

84
0

Najčešća otkupna cena prasadi od 16 do 25 kilograma u toku ove nedelje na pijacama u Srbiji iznosila je bezmalo 500 dinara. U odnosu na prethodni mesec, ovo je za 200 dinara više, što predstavlja skok od neverovatnih 60%. Istraživanje cena je izvršio Institut za primenu nauke u poljoprivredi, odakle ove informacije i dolaze.

Što se tiče tovnih svinja, ove nedelje su otkupne cene varirale od 240 do 300 dinara, u zavisnosti od kategorije grla, dok je cena za krmače za klanje iznosila 230 dinara po kilogramu. Ovo predstavlja povećanje od 10 do 50 dinara u poređenju s prethodnim mesecom.

Foto: Pixabay

Najčešća cena otkupa prasadi od 16 do 25 kilograma dostigla je 550 dinara po kilogramu u klanicama. Ovo je naročito bilo primetno na području Šapca i okolnih mesta, prema podacima Instituta.

Otkupna cena tovnih svinja (od 80 do 120 kilograma) takođe je porasla, s odgajivačima koji su primali 275 dinara po kilogramu za otkupljena grla.

Na području pčinjskog regiona, klanice su beležile još više otkupne cene tovnih svinja. Dominantna cena je iznosila 290 dinara po kilogramu. Ove nedelje na stočnoj pijaci u Čačku desio se pad cena prasadi do 25 kilograma. Pritom su cene tovnih svinja i krmača za klanje bile više, indiciraju podaci.

Zabrana prodaje prasadi zbog afričke kuge uticala na prodaju

Klanice u šumadijskom regionu su u poslednjem periodu otkupljivale prasad telesne mase od 16 do 25 kilograma, obe kategorije tovnih svinja i krmače za klanje po višim cenama u poređenju s prethodnim periodom.

Tokom oktobra, trgovina ovim životinjama bila je zabranjena na nekim pijacama zbog pojave Afričke kuge svinja. Ova bolest je u tom mesecu zahvatila šest područja s domaćim svinjama, prema informacijama Ministarstva poljoprivrede.

Podaci Instituta za primenu nauke u poljoprivredi objavljeni početkom oktobra ukazuju da je pojava Afričke kuge svinja uticala na rast cena svinja i prasadi tokom tog meseca.

Foto: Pixabay

U novembru je do sada objavljena epidemija kuge kod domaćih svinja na još četiri područja. U vezi sa zaustavljanjem pojave Afričke kuge svinja kod domaćih svinja u oktobru, na 29 mesta je zabeleženo prestanak ove pojave. Na jednom mestu u opštini Požarevac ponovno je proglašeno područje zahvaćeno kugom ovog meseca.

Prema informacijama Ministarstva privrede, u toku novembra zabeležen je prestanak kuge kod domaćih svinja na 17 područja.

Izvor: Nova ekonomija

Prethodni tekstNeophodna brža reakcija nadležnih na predloge zadrugara
Sledeći tekstDeklarisanje meda od sada drugačije u Evropi, ističu srpski pčelari