Naslovna Poljoprivreda Cena rasne junadi u otkupu pala do 150 dinara po kilogramu

Cena rasne junadi u otkupu pala do 150 dinara po kilogramu

222
0

Udruženje Agroprofit, u čijem sastavu je grupacija tovljača kvalitetnih rasa junadi, upozorila je da je ponuda utovljene junadi porasla, a cena u otkupu pala do 1,20 evra (oko 150 dinara) po kilogramu žive mere.

Oni su zatražili pomoć od države zbog, kako je saopšteno, zastoja u prodaji junadi.

To udruženje je ranije zamolilo vladu da intervenišu sa dodatnom premijom za junad da bi se ublažila niska otkupna cena i omogućila obnova tova, a u međuvremenu je, navodi Agroprofit, porasla ponuda, a pala cena.

„Nakupci su uspeli da po bagatelnoj ceni preuzmu više od 1.500 junadi, ali im je to pre par dana onemogućeno u Mačvi, Sremu i Banatu, pošto su stočari prihvatili preporuku da odustanu od prodaje“, kažu u Agroprofitu.

Foto: Pixabay

Upravni odbor Udruženja, koje okuplja 240 farmera, članova Proizvodne grupe tovljača, ostalo je pri preporuci da se i dalje obustavi prodaja svim kupcima koji nude manje od dva evra po kilogramu žive mere.

Navode da, na osnovu analize informacija iz regiona, mnogi farmeri koji su po niskoj ceni prodali junad ne razmišljaju o obnovi proizvodnje, kao i da su sve računice tog udruženja pokazale su da se sa dva miliona evra pomoći farmerima na duži period može stabilizovati ta grana govedarstva.

Predlog su premije

Ukoliko bi klaničari platili cenu veću od 1,65 evra po kilogramu, taj iznos pomoći države bio bi, kažu, znatno manji, ali bi doveo otkupnu cenu do 2,10-2,15 evra po kilogramu, kao i da se upravo zbog tog očekivanja intervencije države farmerima ne preporučuje da prodaju junad po nižoj ceni od dva evra po kilogramu.

Foto: Pixabay

Agroprofit predlaže da se uvedu pored postojeće premije od 15.000 dinara po isporučenom junetu nova dodatna premija od 20.000 dinara, što bi znatno omogućilo trgovinu.

Ističu da bi ta mera dobrodošla klaničarima i farmerima i većina odgajivača smatra da je realna cena žive mere junadi 2,0-2,10 evra po kilogramu, a da se u otkup uključe sve rase i grla teža od 400 kilograma.

Izvor: Tanjug