Naslovna Poljoprivreda Cena stoke u Srbiji: varijacije na varijacije

Cena stoke u Srbiji: varijacije na varijacije

76
0

Sistem tržišnih informacija poljoprivrede Srbije (STIPS) objavio je statistiku o ceni stoke u Srbiji u prvom kvartalu 2024. godine. Informacije su proverbijalno rečeno „šarene“, prema tome bacimo pogled i po na iste.

Photo by Diego San on Unsplash

Otkupna cena teladi simentalske rase težine do 160 kilograma porasla je u klanicama u mačvanskom regionu u poređenju s prethodnim periodom, pri čemu su telad najčešće otkupljivana po ceni od 820 dinara po kilogramu.

U klanicama na području braničevskog regiona, otkupna cena krava za klanje simentalske rase je opala, pri čemu je prošle nedelje prevladavao iznos od 220 dinara po kilogramu. Na pijaci žive stoke u Požarevcu nije bilo značajnih promena u ponudi, tražnji i cenama teladi i ostalih kategorija tokom druge nedelje aprila.

Photo by Laura Anderson on Unsplash

Na stočnoj pijaci u Kraljevu, telad težine do 160 kilograma, simentalske rase, mogla su se kupiti po ceni od 820 dinara po kilogramu, dok je dominantna cena tovnih bikova telesne mase od 500 kilograma iznosila 365 dinara po kilogramu. Kod krava za klanje simentalske rase, cena od 250 dinara po kilogramu je prevladavala, dok su priplodne junice prodavane po ceni od 200.000 dinara po grlu.

Kupovina stoke pred Uskrs i kako stoje stvari

Otkupna cena prasadi, u rasponu od 16 do 25 kilograma, porasla je u klanicama na području jablaničkog regiona. Prometovalo se s prevladavajućom cenom od 520 dinara po kilogramu. Na stočnim pijacama u Čačku, prasići težine do 15 kilograma često su se prodavali po ceni od 570 dinara po kilogramu, dok su za one težine od 16 do 25 kilograma odgajivači dobijali 550 dinara po kilogramu. U kategoriji tovljenika težine od 80 do 120 kilograma, prevladavao je iznos od 350 dinara po kilogramu.

Izvor: Srednja poljoprivredna škola sa domom učenika Šabac – zvanična Facebook stranica

Treba istaći da su pojedini prodavci pokušavali prodati prasad težine do 15 kilograma po ceni od čak 700 dinara po kilogramu na stočnoj pijaci u Obrenovcu. Ali i pored toga, najčešća cena u ovom gradu bila je 650 dinara po kilogramu. Prasad težine od 16 do 25 kilograma takođe su se prodavala po istoj ceni. Ponuda tovnih svinja i krmača za klanje nije bila dostupna.

Na pijaci žive stoke u Pirotu, dominantna cena jagnjadi dostigla je čak 600 dinara po kilogramu. Međutim, u klanicama pirotskog regiona, otkupna cena ovih životinja bila je niža u poređenju s prethodnim periodom, s prevladavajućim iznosom od 500 dinara po kilogramu.

Klaničari s područja braničevskog regiona protekle nedelje otkupljivali su ovce po višim cenama, najčešće za 220 dinara po kilogramu. U klanicama na području podrinjskog regiona došlo je do pada cene i jagnjadi i ovaca. Sada je cena jagnjadi opala na 570 dinara po kilogramu, a ovaca na 210 dinara po kilogramu.

Na pijaci žive stoke u Kraljevu, dominantna cena jagnjadi i jaradi iznosila je 520 dinara po kilogramu. Za ovce, cena je bila 220 dinara po kilogramu. Pritom je za ovnove za priplod trebalo izdvojiti malo više od 29.000 dinara po grlu.

Izvor: 24 Sedam