Naslovna Poljoprivreda Cene hrane dostigle maksimum, ali nema daljeg mrdanja

Cene hrane dostigle maksimum, ali nema daljeg mrdanja

113
0

U novoj 2024. cene hrane će se prvo stabilizovati a potom će krenuti naniže zbog pada kupovne moći, tvrde stručnjaci. Njihove prognoze potkrepljene su kako svetskim cenama hrane, FAO Indeks je nastavio pad. U ovom trenutku je na nivou iz februara 2021. godine.

Žarko Galetin, agroekonomski stručnjak i nekadašnji direktor Produktne berze u Novom Sadu, prokomentarisao je promene cena i trendove u njihovom usponu i padu. „Čim prođe ova sezona praznika, kada se kupuje više a na cene cene gleda manje nego inače, cene hrane više neće rasti a neke će morati da padnu. Jednostavno, kupovna moć potrošača više ne može da prati nivo cena i potrošnja počinje da pada,“ veli on.

Image by gpointstudio on Freepik

U nastavku izjave, Galetin je dodao da smo već pri kraju prošle godine došli u situaciju da se napravio veliki jaz između cena u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji, onih prerađivačkih i na kraju cena koje „sačekaju“ potrošače na policama i u vitrinama prodavnica. „To je posebno izraženo tamo od oktobra, novembra i sada je već neodrživo na duži rok. Jeste da prerađi-vači hrane teško spuštaju cene proizvoda mesa ili mleka, kada ih jednom podignu, ali svedoci smo i sami da će morati jer sve su češće akcije i popusti kod trgovaca, kako bi održali promet,“ apostrofirao je stručnjak.

Cene u padu: zvanična statistika

Statistika zvaničnih podataka iz oktobra prošle godine, poslednjeg raspoloživog podatka Republičkog zavoda za statistiku (RZS), podržava tvrdnje o opštem padu cena u primarnoj proizvodnji u odnosu na prethodni mesec i godinu dana. Na primer, cena svinja u oktobru je bila 19% viša u poređenju sa istim mesecom prethodne godine. I premda je to značajno, nije dostiglo nivo od 45%. Podsećamo, za toliko je bila viša u decembru 2022. u odnosu na decembar 2021. Cene povrća su imale umeren rast od svega 5% u međugodišnjem poređenju.

Foto: Pixabay

Pored toga, neki proizvodi su u padu. Primera radi, cena krompira je niža za 15% u odnosu na prethodnu godinu, živina za 13%, a jaja za oko 6%. Cene pšenice i kukuruza su u međugodišnjem padu od 50% do 55%, što predstavlja izazov za srpske ratare.

Kada se obrađeni proizvodi dostignu potrošače, cene se menjaju. Prema indeksima potrošačkih cena hrane za novembar, primećen je blagi mesečni rast od 0,2% kod ribe do 2,7% kod povrća. Međutim, pojedini proizvodi su pojeftinili, pri čemu je meso jeftinije za 0,4%, dok su cene voća pale za 5%.

Izvor: 24 Sedam