Naslovna Poljoprivreda Cene prasetine dostigle vrhunac, ali opadanje sleduje

Cene prasetine dostigle vrhunac, ali opadanje sleduje

76
0

U Srbiji je cena prasetine tokom proteklih praznika dostigla rekordni iznos, kao posledica manjka svinja na domaćem tržištu. Međutim, ne treba zaboraviti ni generalno visoke cene svinjskog mesa u Evropi. Zbog dotične situacije, čak je i uvoz sveden na minimum. Od sredine januara očekuje se sniženje cena, budući da će tražnja i promet opasti, prema informacijama iz Blica.

Pre Božića, cena „žive vage“ prasadi dostigla je rekordnih 700 dinara po kilogramu. To je rezultiralo visokim cenama pečenja u Beogradu, koje su se kretale od 2.400 do čak 3.300 dinara. U unutrašnjosti Srbije, cena kilograma prasetine bila je u rasponu od 2.000 do 2.500 dinara.

Foto: Pixabay

Stanje prometa prasetine, uže i šire

Nestabilnosti na tržištu svinjskog mesa traju od prve polovine 2023. godine, kada je uvoz prasadi iz evropskih zemalja postao neisplativ za domaće uvoznike zbog visokih cena „žive vage“ u zemljama EU. Na svim tržištima, porast cena je rezultat dodatnog smanjenja stočnih fondova izazvanog afričkom svinjskom kugom. U Srbiji, postoje dodatni izazovi jer zvanična statistika ukazuje na opadanje broja svinja tokom poslednjih 20 godina. Trenutno ih je za trećinu manje nego pre dve decenije, a broj krmača se smanjio tri puta u poređenju sa periodom od pre pet godina, što utiče i na broj prasadi.

Deficit na domaćem tržištu je evidentan prema najnovijem izveštaju Sistema tržišnih informacija Srbije (STIPS), gde se ističe da se prasad težine do 15 kilograma mogla pronaći samo na pet stočnih pijaca širom zemlje prošlog meseca!

Foto: Pixabay

Ponuda prasadi težine od 16 do 25 kilograma bila je nešto bolja, s cenama u rasponu od 450 do 650 dinara po kilogramu. Prema izveštaju STIPS-a, i ponuda i prodaja tovnih svinja bili su slabi, a dominantne cene za svinje mase od 80 do 120 kilograma kretale su se od 300 do 320 dinara po kilogramu.

Pitanje maloprodaje

U maloprodaji, cena svinjskog mesa se utvrđuje na osnovu cene žive vage. Zvanična statistika ukazuje na značajan porast cena svinjskog mesa u poslednjim godinama, povećavajući se za 19,7% u 2021. godini, 26,3% u 2022. godini, dok je u 2023. godini zabeležen međugodišnji rast od 17,7%.

Trgovci ističu da bi sredinom ovog meseca moglo doći do određenog smanjenja cena svinjskog mesa. U skladu sa uobičajenim trendom za ovo doba godine, očekuje se pad tražnje i prometa. Međutim, trenutno nema najava o smanjenju cena, a u velikim trgovinskim lancima širom Srbije, cene određenih kategorija svinjskog mesa ne padaju ispod 600 dinara po kilogramu.

Izvor: 24 Sedam