Naslovna Vinogradarstvo i proizvodnja vina „Crna tamnjanika“ sada i kod Niša

„Crna tamnjanika“ sada i kod Niša

65
0

Iz manastira Bukova kod Negotina stara sorta grožđa zvana „crna tamnjanika” dospela je u okolinu Niša.

O čemu je tačno reč? Pa, porodica Jović  je zaslužna za uzgoj ove sorte na novom lokalitetu. Jovići se već dugi niz godina uspešno bave vinogradarstvom i proizvodnjom vina u podrumu Malča. Bora Jović dobio je kalem grančice iz manastira, uz blagoslov da ih uzgaja, te trenutno održava dva vinograda. Jedan od njih je ogledni vinograd, dok je drugi namenjen proizvodnji, a zasađen je sortom vinove loze modrean na površini od dva hektara. Takođe, jedna vinova loza ukrašava dvorište njihove vinarije u Malči.

„13_Rosenmuskateller_Anteiterhof_(1)“, Foto: Bauer Karl, licencirano pod CC BY-SA 3.0
Izvor: Wikimedia Commons

„Činjenica je da vinari nemaju veliko iskustvo sa tamnjanikom, jer je ona svoj preporod doživela pre desetak godina,“ dodaje Jović. „Ova domaća, autohtona sorta ima veliki vinski potencijal, ali je teška za gajenje. Podložna je plamenjači. a osetljiva i na druge bolesti  jer ima tanku pokožicu“.

Slika i prilika – „crna tamnjanika“

Kako uzgajivač apostrofira, prezadovoljan je kvalitetom vina koji sorta „crna tamnjanika“ daje. „Nagrada za njen uzgoj su vrhunska vina, jer može da sadrži i preko  300 grama šećera po litru isceđene šire. Od nje se mogu proizvoditi suva vina, ali i dezertna, jednostavno veoma aromatična zrna koja ne liče ni na jednu drugu sortu,“ veli Jović.

„Tamjanika_grozd“, Foto: Ranko, licencirano pod CC BY-SA 3.0
Izvor: Wikimedia Commons

Sa stručnjacima, on istražuje u svojim vinogradima i vinariji kako najbolje sačuvati i preneti karakterističnu aromu tamnjanike u vino za uživanje vinoljubaca. „Imamo tri stila, odnosno od od crne tamnjanike proizvodimo  crveno vino, i roze naravno, ali i belo vino od crnog grožđa. Godišnje napunimo 10 hiljada boca,“ dodaje on.

U nastavku izjave, pojasnio je šta se od njegovih vina najviše prodaje. „Najpopularniji je roze od crne tamjanike, polusladak, izrazitih aroma jagode i maline,“ naglasio je ponosno Jović. „I kao takav naročito je popularan među damama. Savršen je par laganim voćnim dezertima. Crveno vino od tamjanike je potpuno jedinstveni izraz ove sorte. Arome višnje, crne trešnje, lagano telo i diskretna slast u završnici čine ovo vino pravim izborom za svaku priliku. Vino odležava u hrastovim  barik buradima godinu dana. Idealan je izbor za roštilj, mućkalicu i čokoladu“.

„429px-Tamjanika“, Foto: Ranko, licencirano pod CC BY-SA 3.0
Izvor: Wikimedia Commons

Ni belo vino, po rečima ovog vinara, ne zaostaje po kvalitetu i aromi. „Belo vino od crne tamjanike jedinstveno na našem tržištu. Vino je belo, ali na bukeu donosi uticaj crvene sorte koju ne vidite očima i pije se dobro rashlađeno iz čaše koja magli na niskoj temperaturi. Inovativnost u našem pristupu pokazuje potencijal sorte i pravi je dragulj za sve ljubitelje i poznavaoce vina. Arome ruže, vinogradarske breskve i kruške upotpunjuju domaću kuhinju – pitu sa sirom, spanaćem, proju i ostale lake zalogaje,“ zaključio je Jović.

Izvor: Dobro jutro