Naslovna Poljoprivreda Dani bilja i gljiva održani na Kukavici

Dani bilja i gljiva održani na Kukavici

287
0

U zaseoku Bara na planini Kukavici održani su „Dani bilja i gljiva“ i „Lisičji dan“. Manifestacija se održala u seoskom turističkom domaćinstvu „Sunčev breg“. Organizatori iste su Ekološko društvo „Vlajna“, Planinarsko-skijaški klub „Kukavica“ i Planinarski savez Srbije.

Manifestaciji je prisustvovao gradonačelnik Leskovca, dr sci. med. Goran Cvetanović, sa svojim saradnicima. Jelena Miljković, član Gradskog veća, se obratila prisutnim gostima u ime lokalne samouprave. Istakla je kako se najlepša slika o Leskovcu šalje upravo putem ovakvim manifestacijama. Poseban akcenat je stavila na karakter manifestacija koje promovišu prirodnu lepotu leskovačkog kraja, te zdravu životnu sredinu i turistički potencijal srpskog sela.

Grad Leskovac je izdvojio značajna sredstva u okviru konkursa prošle godine, sa naglaskom da će uvek podržavati i ulagati u seoski turizam. Manifestacije ovog tipa su takođe deo te strategije, budući da promovišu zdrav životni stil i bude interes ljudi u istraživanje gljiva i bilja.

Planinari u podršci Dana bilja i gljiva

Od prisutnih, na manifestaciji su učestvovali i planinarski klubovi iz mnogih gradova Srbije. Predsednik planinarsko-skijaškog kluba „Kukavica“ se obratio prisutnima. Poželeo je gostima prijatan boravak na planini i izjavio želju da vidi nastavak ove manifestacije i u narednim godinama.

Foto: Privatna arhiva

Sem planinara, na Danima bilja i gljiva učestvovali su i učenici osnovnih i srednjih škola iz okruga. Nekoliko mikološko-gljivarskih i ekoloških udruženja su takođe obogatili program manifestacije. Za prilike festivala, održan je i minijaturni sajam domaćih proizvoda i ručnih radova. Izlagači su pretežno bili lokalni proizvođači iz sela Slatina i okoline.

Izvor: AgroTV