Naslovna Poljoprivreda Dani polja u Pančevu (i čuruški ratari)

Dani polja u Pančevu (i čuruški ratari)

72
0

Nedavno su se održali Dani polja u Pančevu na oglednom polju Istraživačko razvojnog Instituta „Tamiš“. U Čurugu, pak, se pričalo o žetvi. O kakvoj žetvi je reč, i kako su Dani polja prošli? Pogledajmo nešto detaljnije

Foto: Pixabay

Dakle, Dani polja

Kao što smo istakli, na polju Istraživačko-razvojnog Instituta „Tamiš“ u Pančevu nedavno su održani Dani polja strnih kultura, uljane repice i tehnika zaštite bilja. Tom prilikom, poljoprivrednicima su predstavljene inovativne sorte i tehnologije, posebno istaknuta primena dronova u očuvanju useva. Tokom poslednje decenije, Institut „Tamiš“ je testirao i implementirao u proizvodnju oko 150 različitih sorti pšenice, 40 sorti ječma i više od 20 sorti raži.

Na ovogodišnjim Danima polja, poljoprivrednici su imali priliku da se upoznaju sa najnovijim dostignućima u oblasti poljoprivrede. Direktorka Instituta, dr Svetlana Roljević Nikolić, istakla je da je ove godine predstavljeno čak 68 sorti pšenice, uz 18 sorti ječma i 10 sorti tritikalea i ovsa. Posebna pažnja posvećena je primeni dronova u zaštiti bilja, čiji je potencijal širok – od nanošenja zaštitnih sredstava do detekcije bolesti ili deficita minerala.

Izvor:
Izvor: Shutterstock/lourencolf

Institut „Tamiš“ pruža bitnu podršku poljoprivrednicima kroz uvođenje novih tehnologija i pružanje stručnih saveta. Poljoprivrednici izražavaju zahvalnost za podršku u primeni eAgrara i prepoznaju značaj institucija poput Instituta „Tamiš“. Na polju su prikazane raznovrsne sorte, a poljoprivrednici su imali priliku da podele svoje utiske o stanju useva.

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo izdvojio je značajna sredstva za poljoprivredne savetodavne službe, raspisujući rekordan broj konkursa za subvencionisanje poljoprivrednih investicija. Ministarstvo poljoprivrede takođe je alokiralo sredstva za opremanje laboratorije Instituta „Tamiš“ radi analize poljoprivrednog zemljišta, što će omogućiti besplatnu analizu za najmanje 1.000 gazdinstava.

Image by CANDICE CANDICE from Pixabay

A pritom Čurug

Poljoprivrednici u Čurugu najavljuju da će, ako vremenski uslovi budu naklonjeni, početi sa žetvom pšenice u narednih desetak dana, što je znatno ranije nego uobičajeno za ovaj period. Očekuje se da će prinosi biti različiti. Oni su istakli da bi otkupna cena za pšenicu trebala biti oko 30 dinara po kilogramu, uzimajući u obzir troškove ulaganja.

Zoran Simetić, jedan od ratara u ovom području, ističe da ova godina nije idealna za proizvodnju pšenice, posebno zbog nedovoljne količine padavina tokom vegetacije. On se nada prinosu od oko 3,5 tone po jutru.

Tomislav Vukoman je prošle jeseni posejao pšenicu na 25 hektara. On napominje da će prinosi biti različiti u zavisnosti od parcele, naglašavajući visoke troškove proizvodnje pšenice. Prema informacijama od lokalnih ratara, očekuje se i početak žetve ječma u narednim danima na teritoriji Čuruga.

Izvori: RTV (1, 2)