Naslovna Moderni agrar i savremena tehnologija Danski farmeri u problemu, Japanci GMO-iraju svinje; vesti iz sveta agrara

Danski farmeri u problemu, Japanci GMO-iraju svinje; vesti iz sveta agrara

331
0

Najnovije vesti iz agrara širom sveta donose neke interesantne, ali i neke zabrinjavajuće činjenice, kao što je slučaj u Danskoj i Japanu. Skandinavski paori brinu o budućnosti svoje proizvodnje, dok Zemlja Izlazećeg Sunca kreira novu sortu stoke koja može pomoći ljudima.

Bez mnogo otaljavanja, vidimo o čemu je reč.

Photo by Anne Nygård on Unsplash

Problemi danskog agrara; porez na emisiju ugljenika satire proizvođače

Danski poljoprivrednici izrazili su zabrinutost zbog najave vlade o uvođenju poreza na emisiju ugljenika, strahujući da bi to moglo dovesti do smanjenja proizvodnje i čak zatvaranja farmi.

Danska, kao značajan izvoznik svinjskog mesa i mlečnih proizvoda, razmatra postavljanje poreza na emisije ugljenika u poljoprivredi, što bi je moglo učiniti prvim takvim slučajem u svetu, a taj predlog ima podršku široke političke scene u zemlji, izveštava Rojters.

Photo by Karsten Würth on Unsplash

Prema britanskoj agenciji, uvođenjem poreza na ugljenik, Danska bi mogla postići pravno obvezujući cilj do 2030. godine, smanjenje emisije stakleničkih gasova za 70% u odnosu na nivoe iz 1990. godine. Međutim, takva mera takođe bi povećala troškove za poljoprivrednike i mogla bi dovesti do smanjenja proizvodnje za čak petinu, ističe Rojters.

Najveći uticaj imao bi porez od 100 eura po milijunu tona emitiranog ugljendioksida (CO2), a razmatrani su i niži porezi. Ovi modeli temelje se na pretpostavci da se smanjenje klimatskih promena može postići samo smanjenjem proizvodnje, rekao je predstavnik proizvođača mlečnih proizvoda „Arla Foods“ Peder Tuborg (da, to mu je pravo ime).

Photo by Zdeněk Macháček on Unsplash

Danski istraživački centar za klimu Concito navodi da se više od polovine danskog zemljišta obrađuje, a iz agrara dolazi oko trećina emisija ugljenika u zemlji. Poljoprivredni sektor EU postao je politička arena dok Evropska unija nastoji ostvariti cilj nulte neto emisije do 2050. godine.

Poljoprivrednici širom Evropske unije protestuju već nedeljama kako bi skrenuli pažnju na probleme s rastućim troškovima, porezima, birokracijom i prekomernim ekološkim pravilima.

Photo by Ghenadie Cebanu on Unsplash

Hai, GMO Svinja desu

Tim japanskih naučnika je uspešno stvorio tri genetski modifikovane svinje za transplantaciju organa i ćelija sa životinja na ljude, što je prvi put ostvareno u Japanu. Ova dostignuća dolaze u vreme kada se Japan suočava sa nedostatkom donora organa. Projekat je sproveden od strane kompanije „PorMedTec Co“, koja je objavila ovu vest.

Kompanija ističe da će bezbednost ovih transplantacija biti predmet daljih istraživanja i testiranja na životinjama. Tim naučnika, uključujući članove kompanije „eGenesis“, koristio je ćelije sa deset modifikovanih gena. Na taj način bi uspešno sprečili odbacivanje organa od strane ljudskog tela.

AI generisana fotografija
Softver: Hotpot.ai

Ova svinja su uzgajana od oplođenih jajnih ćelija proizvedenih u oktobru korišćenjem tehnike kloniranja. Nakon toga su implantirane u matericu surogat majke svinje, a tri praseta su rođena carskim rezom u nedelju.

Kada odrastu, ove svinje će biti donirane naučnim institucijama u Japanu. Potom će biti korišćene radi daljih istraživanja o transplantaciji organa na druge životinje, kao što su majmuni. Hiroši Nagašima, osnivač „PorMedTec-a“ i vodeći naučnik, izjavio je da se nada da će ksenotransplantacija, tj. transplantacija organa i ćelija sa životinja na ljude, pružiti rešenje za nedostatak donorskih organa.

AI generisana fotografija
Softver: Hotpot.ai

Podaci Japanske mreže za transplantaciju organa pokazuju da u Japanu trenutno ima oko 16.000 registrovanih pacijenata koji čekaju na organe. Pritom, samo oko 3% njih dobije organe svake godine.

Izvori: Dnevnik, AgroTV