Naslovna Poljoprivreda Degradacija zemljišta u Srbiji – OBRATITE PAŽNJU!

Degradacija zemljišta u Srbiji – OBRATITE PAŽNJU!

111
0

Prema podacima Konvencije Ujedinjenih nacija za borbu protiv dezertifikacije (UNCCD), 10,3% populacije Srbije izloženo je degradaciji zemljišta. Globalni pokret Spasimo zemljište je ove podatke saopštio na Svetski dan borbe protiv dezertifikacije i suše.

Izvor: Shutterstock/Singkham

Ima li način da se degradacija zemljišta spreči?

Podaci koje je predstavio pokret Spasimo zemljište, uz podršku UN agencija i programa, uključujući UNCCD, objavljeni su povodom tridesete godišnjice konvencije, i ukazuju na ogromne razmere globalne degradacije zemljišta koje se predviđaju do 2050. godine.

Degradacija zemljišta, rezultat intenzivne poljoprivrede, karakteriše se niskim sadržajem organske materije, što smanjuje kapacitet zadržavanja vode i čini čovečanstvo ranjivim na klimatske šokove kao što su suše, požari i nestašice vode, stoji u saopštenju.

Image by Freepik

Pokret Spasimo zemljište apeluje na usvajanje politika koje podržavaju regenerativne poljoprivredne prakse kako bi se očuvao minimalan udeo od 3-6% organske materije u zemljištu, u zavisnosti od regionalnih uslova, čime bi se smanjila degradacija zemljišta i rizik od suša.

„Cilj nam je da građanima predočimo u kakvoj je krizi zemljište, jer će jedino tako doći do promene u politici. Zemljište je u krizi, ali postoje i rešenja za obnovu zdravlja zemljišta – još uvek imamo vremena da preokrenemo situaciju. Zdravo zemljište mora biti naša zaostavština za zdravlje naše dece i opstanak budućih generacija“, izjavila je Pravina Sridar, glavna tehnološka direktorka pokreta Spasimo zemljište za Radio Slobodna Evropa.

Photo by Roman Synkevych on Unsplash

Detaljnije o pokretu

Pokret Spasimo zemljište, koristeći podatke UNCCD-a i predviđanja Globalnog ekološkog fonda, upozorio je da bi, ukoliko se trenutni tempo degradacije zemljišta nastavi, mogla nastati prehrambena kriza, dodatno pogoršana predviđenim porastom svetske populacije na 9,8 milijardi do 2050. godine.

Svake sekunde degradira se površina zdravog zemljišta veličine četiri fudbalska terena, što godišnje iznosi 100 miliona hektara. Nedegradirano zemljište je ključno za 95% proizvodnje hrane za više od osam milijardi ljudi, navodi se u saopštenju.

U državama širom sveta degradacija zemljišta izaziva nagli porast klimatskih šokova, poput suša koje ugrožavaju stotine miliona ljudskih života, otežavaju egzistenciju i primoravaju milione ljudi na iseljavanje.

Regenerativna poljoprivreda i zaustavljanje degradacije zemljišta biće tema konferencije UN o zemljištu i suši. Dotična će se održati u decembru 2024. godine u Rijadu, u Saudijskoj Arabiji (UNCCD COP16).

Izvor: AgroTV